EVROPU OČEKUJE REKORDAN PAD Najveći od II svetskog rata, ocenjuje Erste grupa

BankeEUNovacVesti

30.4.2020 14:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EVROPU OČEKUJE REKORDAN PAD Najveći od II svetskog rata, ocenjuje Erste grupa EVROPU OČEKUJE REKORDAN PAD Najveći od II svetskog rata, ocenjuje Erste grupa
Uprkos prvim opreznim pokušajima postepenog izlaska iz potpune izolacije u zemljama poput Češke Republike i Austrije, očekuje se da će globalni realni BDP u... EVROPU OČEKUJE REKORDAN PAD Najveći od II svetskog rata, ocenjuje Erste grupa

Uprkos prvim opreznim pokušajima postepenog izlaska iz potpune izolacije u zemljama poput Češke Republike i Austrije, očekuje se da će globalni realni BDP u 2020. godini zabeležiti najveći pad od Drugog svetskog rata, navodi se u prognozama Erste grupe.

Kada se radi o Austriji i Centralnoj i Istočnoj Evropi, trenutno se očekuje pad realnog BDP između 4,2 i 7,5 odsto u 2020. godini, sa svim pratećim negativnim efektima na pojedinačne stavke bilansa uspeha, kvalitet aktive i kapital.

Konkretnije, očekuje se pad neto prihoda od kamata u 2020. godini zbog kombinacije znatnog sniženja kamatnih stopa u Češkoj Republici, Rumuniji i Srbiji, promenjenog poslovnog miksa zbog poslova sa državnim garancijama koji podrazumevaju niže marže, i negativnih kursnih efekata, navodi se u saopštenju.

Nepoznanica u 2020. godini i narednim godinama su troškovi rizika. Kako se ističe, politika rukovodstva Erste Grupe će biti da maksimalno preuzme troškove rizika što ranije u meri u kojoj je to opravdano na osnovu makroekonomskih podataka i prognoza, kretanja rejtinga kompanije, kao i procene portfolija poslova sa stanovništvom tokom 2020. godine. Stoga se u 2020. godini očekuje značajan porast troškova rizika.

Na osnovu scenarija koji se trenutno čini najverovatnijim i koji pretpostavlja da će u narednih šest meseci kriva oporavka imati oblik slova „V“, troškovi rizika će iznositi 50 do 80 baznih poena prosečnih bruto kredita odobrenih klijentima.

Opšte uzev, u 2020. godini se očekuje znatan pad neto dobiti, navodi se u saopštenju Erste grupe.

Kada je reč o finansijskim rezultatima Erste banke u Srbiji, u prvom kvartalu krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani su za 3,3 odsto u odnosu na kraj 2019. godine, dok su krediti pravnim licima uvećani za 8,2 odsto. Neto dobit Erste banke Srbija u prvom kvartalu bila je 790 miliona dinara, što je za 25,4 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine. Bilansna suma banke uvećana je na kraju 2019. godine za 11,1 odsto.

Kako je istakao predsednik izvršnog odbora Erste Banke Srbija Slavko Carić prvi kvartal ove godine počeo je solidno, uz očekivani dalji rast aktivnosti privrede i građana, ali je aktuelna situacija izazvana pandemijom korona virusa prouzrokovala poteškoće u proizvodnji i kretanju roba i usluga, a odrazila se i na likvidnost kompanija.

On je dodao da je Intenzivna saradnja sa državnim institucijama doprinela da ponuđeni paket pomoći privredi od strane Vlade Srbije, u koji je aktivno uključena i Erste banka, bude jedan od regionalno najznačajnijih u smislu odnosa prema očekivanom BDP.

Carić očekuje da efekti aktuelne krize budu najvidljiviji u narednom periodu, kada će se i preciznije znati i koliko su pogođene pojedine industrije. On ističe da je ohrabrujuće što pojedini sektori i makroekonomski pokazatelji nisu u velikoj meri pogođeni krizom, čemu su doprinele i pomenute mere.

U predstojećem periodu, Erste banka biće usmerena na pružanje podrške klijentima za očuvanje likvidnosti, kao i na to da mogu na bezbedan i neometan način da obavljaju najveći deo svojih bankarskih poslova, koristeći digitalne kanale“, zaključio je Slavko Carić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...