EVROZONA ĆE OJAČATI 3,9 ODSTO, UPRKOS PANDEMIJI ECB Potvrdila projekciju rasta BDP u 2021.

BankeEUNovacVesti

14.1.2021 10:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

EVROZONA ĆE OJAČATI 3,9 ODSTO, UPRKOS PANDEMIJI ECB Potvrdila projekciju rasta BDP u 2021. EVROZONA ĆE OJAČATI 3,9 ODSTO, UPRKOS PANDEMIJI ECB Potvrdila projekciju rasta BDP u 2021.
Evropska centralna banka (ECB) potvrdila je u sredu svoju prethodnu projekciju ekonomskog rasta u Evrozoni u 2021. godini, uprkos novim restriktivnim merama u Evropi... EVROZONA ĆE OJAČATI 3,9 ODSTO, UPRKOS PANDEMIJI ECB Potvrdila projekciju rasta BDP u 2021.

Evropska centralna banka (ECB) potvrdila je u sredu svoju prethodnu projekciju ekonomskog rasta u Evrozoni u 2021. godini, uprkos novim restriktivnim merama u Evropi zbog širenja korona virusa.

„Mislim da su naše poslednje decembarske projekcije i dalje prihvatljive“, izjavila je predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde), prenosi CNBC, pozivajući se na njen online intervju za Reuters. ECB je u decembru procenila porast BDP za 3,9 odsto u 2021. godini, nakon smanjenja za 7,3 procenta u 2020. Zvanični podaci o padu BDP u 2020. još nisu saopšteni.

Iako su mnoge evropske zemlje zbog epidemije pooštrile ograničenja kretanja, Lagard je istakla da će za ekonomski rast biti ključno ono što se bude dešavalo posle marta. „Bilo bi zabrinjavajuće ako bi posle kraja marta države članice (EU) i dalje morale da zadrže restriktivne mere i ako bi programi vakcinacije bili usporeni“, ocenila je Lagard.  

Što duže restriktivne mere budu ostale na snazi, negativan uticaj na ekonomiju Evrozone biće utoliko veći. Države Evrozone započele su programe vakcinacije krajem decembra, ali sve je više ocena da je ovaj proces previše spor, a da vakcina nema dovoljno. Evropska komisija koja je zaključila ugovore za proizvođačima vakcina negira takve tvrdnje.  

ECB je na početku pandemije najavila vanredne fiskalne mere podrške Evrozoni bez presedana. Njen podsticajni program za otkup obveznica (PEPP) ukupne vrednosti 1.850 milijardi evra, trebalo bi da traje do marta 2022. godine, a prema rečima šefice ECB taj vremenski okvir mogao bi da bude produžen.

Lagard je ocenila da je bitcoin omogućio „neozbiljno poslovanje“ i da je reč o „visoko spekulativnoj imovini“, kao i da je to dovelo do „nekih nastranih aktivnosti“, pa je stoga potrebno da bude regulisan na međunarodnom nivou. „Mora postojati regulativa“, navela je ona, dodajući da je potreban dogovor na globalnom nivou, kao i da će najkasnije za pet godina postojati digitalni evro.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...