od odluke regulatora zavisi da li će i druge kompanije "velike četvorke" da se odluče na isti potez

EY planira podelu poslovanja zbog sukoba interesa

BiznisPoslovanjeSvetU fokusuVesti

27.5.2022 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EY planira podelu poslovanja zbog sukoba interesa EY planira podelu poslovanja zbog sukoba interesa
EY radi na podeli svojih revizorskih i savetodavnih operacija širom sveta u najvećoj rekonstrukciji ove konsultantske i računovodstvene firme, koja spada u grupu takozvane... EY planira podelu poslovanja zbog sukoba interesa

EY radi na podeli svojih revizorskih i savetodavnih operacija širom sveta u najvećoj rekonstrukciji ove konsultantske i računovodstvene firme, koja spada u grupu takozvane „velike četvorke“ u poslednje dve decenije, piše Financial Times.

Predlog, koji još uvek odbacuju stariji partneri kompanije EY, predstavlja hrabar pokušaj da se izbegne sukob interesa koji je opsedao konsultantstko-revizorsku industriju i doneo nove regulatorne mere u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

EY i druge firme „velike četvorke“ koje dominiraju industrijom na globalnom nivou — Deloitte, KPMG i PwC — bile su žestoko kritikovane zbog uočenog nedostatka nezavisnosti u njihovoj reviziji računa zbog naknada koje takođe ostvaruju od konsaltinga, poreza i savetovanja o biznisu.

Dobrovoljni raskid s takvom praksom bi bio predstavljao oštru promenu pozicije EY-a, čiji je prethodni globalni izvršni direktor Mark Vajnberger (Mark Weinberger) 2018. godine uputio pozive da „velika četvorka“ razdvoji svoje poslovanje zbog zabrinutosti usled nedostatka konkurencije.

Ove firme su obnovile svoje konsultantske operacije nakon krize posle kolapsa američke energetske kompanije Enron 2001. godine, što je dovelo do gašenja kompanije Arthur Andersena, a nekadašnju „veliku petorku“ svelo na „veliku četvorku“.

Viši partneri u EY su razgovarali o svojim opcijama za restrukturiranje globalnih operacija. Planovi predviđaju da se firma fokusirana na reviziju odvoji od ostatka poslovanja.

Iznenadni potez EY će verovatno privući značajnu regulatornu kontrolu i naterati njegove rivale da razmotre sledeće poteze.

„Svi ćemo morati da preispitamo svoju poziciju, ali to neće biti brzo ili nespretno“, rekao je jedan neimenovani stariji partner u konkurentskoj kompaniji, dodajući da će reakcija regulatora uticati na odgovore drugih grupa.

Podela EY bi rezultirala u dva preduzeća u zasebnom vlasništvu i bila bi mnogo veća promena od ograničenijeg operativnog odvajanja revizorskih i savetodavnih funkcija koje su firme „velike četvorke“ sprovele u Velikoj Britaniji, koje je dogovoreno nakon korporativnih skandala u maloprodaji BHS i autsorseru Carillion.

Razgovara se o tačnoj strukturi promene, rekao je jedan od insajdera za FT, a za bilo kakvu reviziju bi bilo potrebno glasanje partnera i široka saglasnost pojedinačnih nacionalnih firmi članica koje čine globalno poslovanje EY. Potencijalni razlaz prvi je izvestio Michael West Media.

EY, koji zapošljava 312.000 ljudi u više od 150 zemalja, strukturiran je kao mreža pravno odvojenih nacionalnih firmi članica koje svake godine plaćaju naknadu za zajednički brend, sisteme i tehnologiju.

Lideri kompanije pokušavaju da pronađu tačnu strukturu koja bi „radila za sve“, rekao je jedan od insajdera. Proces bi mogao da potraje mnogo meseci i još nije izvesno da će se dramatično restrukturiranje nastaviti, zaključuje se.

  • DANIJELA

    29.5.2022 #1 Author

    Pa zbog situacije svaki korak mora promisljeno da se povuce.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...