Srbija dobija bespovratna sredstva za naknadu troškova zbog pandemije

Fabrici: EK namenila Srbiji 12 miliona evra za borbu protiv Covid-19

EUSrbijaVesti

14.3.2021 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fabrici: EK namenila Srbiji 12 miliona evra za borbu protiv Covid-19 Fabrici: EK namenila Srbiji 12 miliona evra za borbu protiv Covid-19
Evropska komisija namenila je Srbiji skoro 12 miliona evra, kako bi doprinela borbi protiv Covid-19, u okviru Evropskog fonda solidarnosti. Preciznije, Srbija će u... Fabrici: EK namenila Srbiji 12 miliona evra za borbu protiv Covid-19

Evropska komisija namenila je Srbiji skoro 12 miliona evra, kako bi doprinela borbi protiv Covid-19, u okviru Evropskog fonda solidarnosti. Preciznije, Srbija će u ovom paketu pomoći dobiti tačno 11.968.276 evra, što je značajno veća donacija od one koju su dobile neke od zemalja članica. Ova sredstva biće usmerena na hitnu podršku stanovništvu i mere prevencije, praćenja i kontrole širenja bolesti, kao i za medicinsku i ličnu zaštitnu opremu. Ista sredstva namenjena su i kao nadoknada troškova koje je Srbija prethodno imala u borbi protiv pandemije, saopštila je Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Donacija potiče iz Evropskog fonda solidarnosti (EUSF), i deo je većeg paketa od 530 miliona evra. Planirano je da ukupna pomoć bude usmerena ka 17 zemalja članica i tri zemlje kandidatkinje, među kojima je i Republika Srbija.

„Podrška Fonda solidarnosti EU ima za cilj jačanje nacionalnog kapaciteta da odgovori na ovu neprekidnu borbu, uz istovremeno ublažavanje pritiska na finansije Srbije nadoknađivanjem dela troškova Srbije za kupovinu lične zaštitne opreme, medicinske pomoći uključujući lekove i laboratorijske analize, izdataka za posebnu pomoć stanovništvu, podrška održavanju hitnih službi, sanacija zgrada i objekata i drugo“, naglašava se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Nakon što Evropski parlament i Evropski savet odobre odluku Komisije, sredstva će biti distribuirana državama.

“Podržali smo Srbiju od početka pandemije donacijama od 17 miliona evra, koje su obezbedile transportne kapacitete zaštitne opreme poput maski i rukavica, obezbedile respiratore, kontejnere za trijažu i vozila hitne pomoći. EU je finansirala zaposlenje srpskog medicinskog osoblja, koje je do danas obavilo više od milion zdravstvenih intervencija, poput testiranja, vakcinacije ljudi i lečenja pacijenata obolelih od Covid-19. Aktuelna donacija Fonda solidarnosti EU jeste još jedan važan i konkretan doprinos Evropske unije Srbiji i njenim građanima, u punom duhu solidarnosti. Ovaj snažan politički signal Srbiju, kandidatu za članstvo, stavlja na isti nivo sa državama članicama EU“, izjavio je ovim povodom ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

U saopštenju Delegacije EU u Srbiji se podseća i da je ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović 18. juna 2020. godine uputila Evropskoj komisiji u ime Republike Srbije, prijavu za Fond solidarnosti. Pripremila ju je Posebna radna grupa Vlade Srbije, na čijem je čelu upravo bila ministarka za evropske integracije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...