Prvi put moći će da konkurišu i poljoprivrednici na teritoriji Kosova i Metohije, kao i oni koji se bave seoskim turizmom

Fabrike pod otvorenim nebom dobijaju pomoć, zadruge mogu da računaju na bespovratna sredstva

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

20.4.2021 08:15 Autor: Marija Jovanović 0

Fabrike pod otvorenim nebom dobijaju pomoć, zadruge mogu da računaju na bespovratna sredstva Fabrike pod otvorenim nebom dobijaju pomoć, zadruge mogu da računaju na bespovratna sredstva
Ministarstvo za brigu o selu objavilo je konkurs za dodelu bespovratnih 500 miliona dinara zadrugama ove godine. Prvi put će moći da konkurišu i... Fabrike pod otvorenim nebom dobijaju pomoć, zadruge mogu da računaju na bespovratna sredstva

Ministarstvo za brigu o selu objavilo je konkurs za dodelu bespovratnih 500 miliona dinara zadrugama ove godine.

Prvi put će moći da konkurišu i zadruge na teritoriji Kosova i Metohije, najavio je ministar Milan Krkobabić koji je rekao da očekuje da će zahvaljujući ovim sredstvima pomoć dobiti još 50 do 60 zadruga u Srbiji. Konkurs predviđa još jednu novinu – njime su obuhvaćene i zadruge koje u opisu svojih delatnosti imaju i bavljenje seoskim turizmom.

Najveći iznos bespovratnih sredstava za novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge iznosi 7,5 miliona dinara, a za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge 15 miliona. Takođe, najveći iznos predviđen za turističke, zanatske i socijalne zadruge iznosi 7,5 miliona dinara.

Foto: TO Zlatibor

„Ovo je četvrta godina našeg anagažovanja da zadruge u Srbiji zažive iznova i ide sve bolje. Trenutno je oko 900 novih zadruga formirano u Srbiji. S obzirom da se 100 zadruga godišnje gasilo, 900 novih obećava da zadrugarski duh nije ugašen”, kazao je Krkobabić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ovo obećava i ukazuje da polako prihvatamo savremene evropske trendove jer je zadrugarstvo evropski koncept, namenjen pre svega malima u poljoprivredi, koji imaju i usitnjen posed.

Do sada je bespovratno dodeljeno 1,7 milijardi dinara za 152 zadruge širom Srbije. Na aktuelnom konkursu sredstva se mogu iskoristiti za nabavku životinja, opreme i mehanizacije, kao i za izgradnju novih smeštajnih kapaciteta nabavkom montažnih objekata – tipskih kuća, brvnara, vajata, bungalova, po principu ključ u ruke, letnjikovaca, nabavku opreme za zabavni park za decu – ljuljaške, klackalice, penjalice, kućice, ali i za pripremne građevinske radove koji su u vezi sa postavljanjem montažnih objekata.

Krkobabić je istakao da zadruge imaju cilj da male proizvođače učine globalnim prozivođačima i da njihov proizvod stigne u prodavnicu i da bude naplaćen. Cilj zadruge je da pomogne proizvođaču kod repromaterijala, pripremnih radova, od proizvodnje do plasmana, da se bavi istraživanjem tržišta, utvrđivanjem kvaliteta, al i za transfer znanja i tehnologije, a sve kako bi se povećali prinosi i zarada poljoprivrednika.

Domaće životinje
Foto: Pixabay.com

Kako je naglasio, u Srbiji ima 570.000 poljoprivrednih gazdinstava sa u proseku 2,1 članom po domaćinstvu. Nosioci tih domaćinstava stari su u proseku oko 62 godine. „Od toga samo 106.000 uplaćuje doprinose za PIO“, naveo je ministar za brigu o selu.

On je pozvao i zadruge sa teritorije KiM da konkurišu i izrazio očekivanje da će bar dve zadruge dobiti ta sredstva od države. Napomenuo je da konkurs obuhvata i zadruge sa teritorije grada Beograda, s obzirom da u okolini prestonice ima skoro 140 sela.

Rok za podnošenje prijava je 24. maj. Program i obrazac prijave se mogu preuzeti na sajtu Ministarstva za brigu o selu www.mbs.gov.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...