Postoji bojazan da je nova platforma još jedan način za prikupljanje ličnih podataka

Facebook će u narednih pet godina zaposliti 10.000 radnika

SvetU fokusuVesti

18.10.2021 17:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Facebook će u narednih pet godina zaposliti 10.000 radnika Facebook će u narednih pet godina zaposliti 10.000 radnika
Kompanija Facebook planira da u narednih pet godina zaposli 10.000 radnika iz Evropske unije (EU) za rad na novoj računarskoj platformi koja će služiti... Facebook će u narednih pet godina zaposliti 10.000 radnika

Kompanija Facebook planira da u narednih pet godina zaposli 10.000 radnika iz Evropske unije (EU) za rad na novoj računarskoj platformi koja će služiti za virtuelno povezivanje ljudi.

Ona bi mogla da izazove bojazan u vezi sa ugrožavanjem privatnosti i većom kontrolom online aktivnosti korisnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na medijsku agenciju AP News.

Kompanija je saopštila da će visoko kvalifikovani radnici pomoći u izgradnji „metaverzuma“, futurističke platforme za povezivanje ljudi online koji koristi proširenu (AR) i virtuelnu stvarnost (VR).

U saopštenju kompanije navodi se da je jedan od najhitnijih prioriteta kompanije Facebook da pronađe visoko specijalizovane inženjere.

Facebook nije jedina tehnološka firma koja radi na ovoj vrsti platofrme i priznaje da je nijedna kompanija ne može posedovati. Ipak, postoji zabrinutost da bi Facebook, zajedno sa još nekima iz Silicijumske doline, mogao da monopolizuje metaverzum i iskoristi ga za prikupljanje i zaradu od ličnih podataka na sličan način ka koji to već čini.

Iz Facebook-a su prošlog meseca najavili ulaganje od 50 miliona dolara za finansiranje globalnog istraživanja i partnerstva sa grupama za građanska prava, neprofitnim organizacijama, vladama i univerzitetima za razvoj proizvoda odgovornih za metaverzum.

Kompanija je u saopštenju dodala da će biti potrebno 10 do 15 godina da se u potpunosti realizuju mnogi od tih proizvoda.

U odvojenom saopštenju, iz kompanije Facebook su branili svoj pristup borbi protiv govora mržnje, kao odgovor na članak objavljen na sajtu The Wall Street Journal koji je ispitivao nesposobnost kompanije da ukloni govor mržnje sa platforme.

Britanski parlamentarni odbor, koji radi na zakonodavstvu protiv štete na internetu, trebalo bi da sašluša Sofi Džang (Sophie Zhang), koja je pronašla dokaze o politickim manipulacijama Facebook-a u zemljama poput Hondurasa i Azerbejdžana, i Franses Haugen (Frances Haugen), koja je izašla u javnost sa kopijom internim istraživanjem ove kompanije do koje je došla pre nego što je napustila posao.

Haugen je ovog meseca svedočila pred većem američkog Senata, iznevši pri tom dokaze da Facebook šteti deci i podstiče na političko nasilje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...