FED NASTAVLJA PRILAGODLJIVU MONETARNU POLITIKU Ostaju nulte kamate i otkup obveznica

BankeBerzaNovacSvetVesti

17.12.2020 10:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

FED NASTAVLJA PRILAGODLJIVU MONETARNU POLITIKU Ostaju nulte kamate i otkup obveznica FED NASTAVLJA PRILAGODLJIVU MONETARNU POLITIKU Ostaju nulte kamate i otkup obveznica
Američka centralna banka (FED) saopštila je da je zadržala referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 0,25 odsto. FED navodi da  ekonomske aktivnosti i... FED NASTAVLJA PRILAGODLJIVU MONETARNU POLITIKU Ostaju nulte kamate i otkup obveznica

Američka centralna banka (FED) saopštila je da je zadržala referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 0,25 odsto. FED navodi da  ekonomske aktivnosti i zaposlenost nastavljaju oporavak, ali da su znatno ispod nivoa s početka godine.

„Slabija potražnja i raniji pad cena nafte sputavaju inflaciju potrošačkih cena. Ukupni ekonomski uslovi i dalje su prilagodljivi i delimično odražavaju mere politike za podršku ekonomiji i protoka kredita američkim domaćinstvima i preduzećima“, navedeno je u saopštenju FED, prenosi Aljazeera.

Centralna banka je istakla da će put američke ekonomije značajno zavisiti od toka epidemije korona virusa. FED se obavezao da će zadržati prilagodljivu monetarnu politiku i nastaviti kupovinu obveznica sve dok ekonomja ne dostigne punu zaposlenost, a inflacija ostane na nivou od dva odsto.

Izgledi za američku ekonomiju porasli su od septembra, uprkos nedavnom povećanju broja zaraženih korona virusom, navodi FED, dodajući da iduće godine očekuje rast BDP za 4,2 odsto, što je više od ranije prognoze, prenosi BBC. Prognoziran je i pad stope nezaposlenosti sa 6,7 na pet odsto.

Predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Pawell) upozorio je da će naredni meseci biti „posebno izazovni“, dok se SAD bore sa porastom broja slučajeva zaraze, dok se preduzeća i nezaposleni suočavaju sa produbljivanjem teškoća. On je naveo da se nada da će široka distribucija vakcina omogućiti snažan oporavak u drugoj polovini 2021. godine.

Nakon saopštenja FED reagovale su berze, pa je vrednost Nasdaq indeksa dostigla rekordnih 12.658 bodova, najviše ikada. S&P500 porastao je za 0,18 odsto i ponovo vredi više od 3.700 bodova, dok je industrijski Dow Jones izgubio 0,15 odsto vrednosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...