U iščekivanju godišnje bankarske konferencije u Džekson Holu

FED poslao signal da će smanjiti otkup obveznica, dolar na devetomesečnom maksimumu

BankeNovacSvetVesti

19.8.2021 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FED poslao signal da će smanjiti otkup obveznica, dolar na devetomesečnom maksimumu FED poslao signal da će smanjiti otkup obveznica, dolar na devetomesečnom maksimumu
Vrednost dolara je porasla danas na devetomesečni maksimum prema korpi glavnih globalnih valuta, podstaknuta očekivanjima trgovaca da će Federalne rezerve (FED) početi da smanjuju... FED poslao signal da će smanjiti otkup obveznica, dolar na devetomesečnom maksimumu

Vrednost dolara je porasla danas na devetomesečni maksimum prema korpi glavnih globalnih valuta, podstaknuta očekivanjima trgovaca da će Federalne rezerve (FED) početi da smanjuju program podsticaja već ove godine.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest rivalskih nacionalnih valuta, popeo se prvo na 93,502 poena, na najviši nivo još od 5. novembra, nakon čega je ojačao za još 0,26 odsto na 93,464 boda, izveštava Reuters.

Evro je prvi put od 4. novembra pao na 1,16655 dolara, dok je australijski dolar potonuo na 0,7198 američkih dolara, na nivo koji nije viđen od istog uporednog perioda. U odnosu na japanski jen, dolar je ojačao na 110,225 jena.

Zapisnik sa julskog sastanka Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji je objavljen sinoć, otkriva da su zvaničnici FED-a uvideli potencijal za ublažavanje programa kupovine obveznica ove godine ukoliko privreda nastavi rast u skladu sa očekivanjima, iako uslov o „znatnom daljem napredovanju“ ka maksimumalnoj zaposlenosti još nije ispunjen.

Smanjenje kupovine dužničkih hartija obično ima pozitivan uticaj na dolar, jer to znači da u finansijskom sistemu neće više biiti tolike „poplave“ takozvanog jeftinog novca koje štampa američka centralna banka.

U centru pažnje posmatrača FED-ove politike sada je godišnji bankarski simpozijum u Džekson Holu, u Vajomingu, koji se održava od 26. do 28. avgusta.

Britanska funta se spustila prema dolaru na četvoronedeljni minimum od 1,3712 dolara, a i kanadska valuta je pala na četvoronedeljni minimum od 1,2699 kanadskih dolara za jedan američki dolar.

Kineski juan se trgovao prema dolaru u kontinentalnoj Kini po najnižem kursu u tri nedelje od 6,4996 juana za dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...