Automobilski giganti profitabilni i u 2020. godini

Fiat-Chrysler i PSA ostvarili dobit uprkos pandemiji

AutomobiliLifestyleSvetVesti

8.3.2021 10:00 Autor: Marija Jovanović 0

Fiat-Chrysler i PSA ostvarili dobit uprkos pandemiji Fiat-Chrysler i PSA ostvarili dobit uprkos pandemiji
Američko-italijanski proizvođač automobila Fiat-Chrysler i francuski PSA, od nedavno spojeni u grupu Stellantis, uspeli su u 2020. godini da uprkos pandemiji i slabijoj prodaji... Fiat-Chrysler i PSA ostvarili dobit uprkos pandemiji

Američko-italijanski proizvođač automobila Fiat-Chrysler i francuski PSA, od nedavno spojeni u grupu Stellantis, uspeli su u 2020. godini da uprkos pandemiji i slabijoj prodaji ostvare dobit.

Dva automobilska giganta, koja su spajanje okončala u januaru, sada pod okriljem grupe Stellantis proizvode poznate brendove automobila kao što su Peugeot, Citroen, Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo i Maserati.

Fiat Chrysler (FCA) ostvario je prošle godine neto dobit od 24 miliona evra, dok je u 2019. prijavio dobit od 2,7 milijardi evra. Kako je saopštio Stellantis, prodaja je u 2020. opala za 20 procenata, na 86,7 milijardi evra, što predstavlja štetu nastalu tokom prvog talasa pandemije.

Foto: Shutterstock

U četvrtom kvartalu 2020. godine, neto dobit FCA iznosila je 1,56 milijardi evra, što je samo jedan odsto manje u odnosu na isti period godinu dana ranije, prenosi AFP.

U međuvremenu, PSA je prošle godine ostvario dobit od dve milijarde evra, iako je prihod pao sa 74 milijarde na 60,7 milijardi evra.

Uprkos problemima koje je prouzrokovala pandemija korona virusa, oba dela grupe uspela su da održe stabilno poslovanje i zdravu finansijsku osnovu, saopštio je Stellantis koji ima skoro 300.000 zaposlenih širom sveta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...