automobil će biti proizveden 2024. godine

Fiat pozvao dobavljače da ponude komponente za novo električno vozilo

AutomobiliFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

19.7.2022 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Fiat pozvao dobavljače da ponude komponente za novo električno vozilo Fiat pozvao dobavljače da ponude komponente za novo električno vozilo
Kompanija Fiat Chrysler Automotive (FCA) Srbija okupila je online više od 100 potencijalnih dobavljača i predstavila im novi projekat, uputivši im poziv da predaju... Fiat pozvao dobavljače da ponude komponente za novo električno vozilo

Kompanija Fiat Chrysler Automotive (FCA) Srbija okupila je online više od 100 potencijalnih dobavljača i predstavila im novi projekat, uputivši im poziv da predaju ponude za isporuku komponenti za novo električno vozilo koje će se proizvoditi u Kragujevcu od sredine 2024. godine.

Kompanija je na online Danu dobavljača predstavila prednosti lokalizacije u industrijskom parku kragujevačke fabrike kao i dostupne kapacitete za buduće investicije, navodi se u saopštenju kompanije Stellantis u čijem sastavu posluje FCA, prenosi agencija Beta.

Industrijski direktor operacija za Srbiju u kompaniji Stellantis Jovica Jovanović rekao je da su aktivnosti nabavke i lanca snabdevanja u središtu poslovanja Stellantisa.

„Glavni ciljevi događaja bili su da se izgrade odnosi sa dobavljačima zasnovani na poverenju i poboljša učinak kompanije Stellantis u ovoj strateškoj oblasti kako bi se predstavile prednosti lokalizacije proizvodnje u Kragujevcu kao alati za podršku konkurentnosti i održivosti samog projekta“, rekao je Jovanović.

On je rekao da će ove godine početi pripreme za proizvodnju električnog automobila koji će biti lansiran 2024. godine, kao i da je kompanija Stellantis već počela da radi na „fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru kragujevačke fabrike“.

„To je važan korak na putu implementacije elektrifikacije proizvodnog pogona kompanije Stellantis u Kragujevcu, koji će fabrici obezbediti ključnu ulogu u razvoju strateškog plana Dare Forward 2030“, rekao je Jovanović.

Razvojna agencija Srbije (RAS) predstavila je tokom ovog događaja investicioni opseg i potencijale koje nudi lokalizacija nove investicije u zemlji, koja će podržati razvoj konkurentnog lokalnog klastera u okviru automobilske industrije.

Kako je saopštila kompanija Stellantis, biće instalirana nova električna platforma u kragujevačkoj fabrici u Srbiji, kako bi sredinom 2024. godine bila pokrenuta proizvodnja kompaktnih vozila, što će pomoći kompaniji da ostane na putu ka dostizanju 100 odsto prodaje putničkih električnih vozila u Evropi do kraja ove decenije, kao i dostizanja nulte emisije ugljen-dioksida do 2038. godine.

„Srbija i kragujevačka fabrika će igrati ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030 kompanije Stellantis. Novi kompaktni automobil, koji tek treba da bude imenovan, proizvodiće se u kragujevačkoj fabrici. Fabrika bi takođe mogla biti rekonfigurisana kako bi mogla da iznese potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu konstantnog unapređenja učinka“, navodi se u saopštenju Stellantisa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...