Čeka se odgovor na pitanje koliko zaposlenih je tehnološki višak

Radnici Fiata danas na sastanku u Predsedništvu

AutomobiliBiznisNovacSrbijaVesti

14.7.2022 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Radnici Fiata danas na sastanku u Predsedništvu Radnici Fiata danas na sastanku u Predsedništvu
U Predsedništvu Srbije danas će biti održan sastanak predstavnika Samostalnog sindikata kragujevačkog Fiata sa predstavnicima države oko okončanja socijalnog programa za radnike fabrike automobila.... Radnici Fiata danas na sastanku u Predsedništvu

U Predsedništvu Srbije danas će biti održan sastanak predstavnika Samostalnog sindikata kragujevačkog Fiata sa predstavnicima države oko okončanja socijalnog programa za radnike fabrike automobila.

U četvrtak u 14 časova u zgradi na Andrićevom vencu četvoročlana delegacija – tri sindikalca i pravnica, zatražiće od predstavnika vlade, vlasnika 33 odsto fabrike u Kragujevcu, da im saopšti koliko radnika je sada tehnološki višak od 1.000 onih koji je do prošlog petka trebalo da se izjasne o odlasku na dvogodišnji rad u Stellantisovoj fabriku u slovačkom gradu Trnava.

Kako prenosi N1, ko je pristao da ide u inostranstvo imao bi siguran posao u kragujevačkoj fabrici Stellantis 2024. godine, kada se vrati iz pečalbe.

„Sastanak je trebalo da se održi u sredu, ali je pomeren za četvrtak zbog obaveza predstavnika Vlade Srbije i kabineta predsednika Republike. To što danas dogovorimo biće konačna varijanta. Čudno je što Stellantis od petka ćuti o broju radnika koji će ići na rad u Slovačku. Prema mojim saznanjima veliki broj radnika biće tehnološki višak i slede napori da uz pomoć države što više njih počne da radi u Zastavi Tervo i namenskoj fabrici. Morava u Velikoj Plani“, kaže za N1 Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata Fijata.

Prema saznanjima N1, od doskorašnjih lidera protesta radnika Fiata, broj prijavljenih za posao u Slovačkoj je pedesetak od 1.000 radnika koji su mogli to da prihvate. Oni koji su to odbili uskoro će dobiti poštom rešenja od kompanije Stellantis da su tehnološki višak.

Zoran Ristić, viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja Sindikata Nezavisnost, jedan od učesnika pregovora sa radnicima i Vladom Srbije, rekao je nedavno za Biznis.rs da je dogovor koji je postignut po pitanju rešavanja statusa radnika Fiata konačno jasan.

On je tada za naš portal objasnio da je za oko 500 radnika koji ostaju u fabrici u Kragujevcu pitanje radnog mesta rešeno do otpočinjanja proizvodnje električnog automobila, koje je planirano u drugoj polovini 2024. godine.

„Za dobar deo onih koji odlaze iz kragujevačke fabrike obezbeđene su otpremnine u visini od 790 evra za svaku godinu staža u Fiatu, a za godine provedene u nekadašnjoj Zastavi taj iznos po godini staža biće 500 evra i država će pomoći da se za ove ljude pronađu nova radna mesta u Kragujevcu i okolini. Radnici koji se opredele za rad u inostranstvu “na stolu” imaju dve opcije – da rade najpre u Slovačkoj ili Poljskoj, pošto ne postoji velika potreba Stellantisa za rad u njihovim fabrikama u drugim zemljama“, naveo je Ristić.

Tagovi
FIAT RADNICI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...