FINANSIJE SRBIJE USPEŠNE U BORBI PROTIV PANDEMIJE Ekskluzivno za Biznis.rs govori šef misije MMF za našu zemlju

IntervjuSrbijaU fokusuVesti

19.1.2021 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FINANSIJE SRBIJE USPEŠNE U BORBI PROTIV PANDEMIJE Ekskluzivno za Biznis.rs govori šef misije MMF za našu zemlju FINANSIJE SRBIJE USPEŠNE U BORBI PROTIV PANDEMIJE Ekskluzivno za Biznis.rs govori šef misije MMF za našu zemlju
Srbija je početkom januara okončala sa Međunarodnim monetarnim fondom program podržan Instrumentom za koordinaciju politike ( The Policy Coordination Instrument – PCI ), a... FINANSIJE SRBIJE USPEŠNE U BORBI PROTIV PANDEMIJE Ekskluzivno za Biznis.rs govori šef misije MMF za našu zemlju

Srbija je početkom januara okončala sa Međunarodnim monetarnim fondom program podržan Instrumentom za koordinaciju politike ( The Policy Coordination Instrument – PCI ), a koji je našoj zemlji odobren jula 2018. godine na period od 30 meseci, bez predviđenog povlačenja finansijskih sredstava.

Kako nadležni u Međunarodnom monetarnom fondu kažu, srpske vlasti već su izrazile interesovanje za novi program sa Fondom, koji i na dalje ne bi podrazumevao povlačenje sredstava ove međunarodne institucije.

„Za novi aranžman sa Fondom biće potreban ne samo sporazum o fiskalnim, monetarnim i finansijskim politikama, već i ambiciozna reformska agenda koju bi MMF mogao da odobri i podrži“, kaže za Biznis.rs Sebastian Sosa, šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju.

Foto: MMF

Sosa konstatuje da je Srbija jedna od nekoliko zemalja u regionu koja se nije obraćala Fondu za finansijsku pomoć tokom trajanja pandemije Covid-19.

„Trošak finansijskog odgovora na krizu, zajedno sa padom prihoda usled pada privrednih aktivnosti, doneli su fiskalni deficit od gotovo devet odsto BDP u 2020. godini. Međutim, Srbija je uspela da podmiri svoje veće potrebe za finansiranjem preko tržišta obveznica, međunarodnom i domaćem. Posle kratkog perioda pogoršanja uslova za finansiranje u aprilu prošle godine, Srbija je već početkom maja uspela da se vrati na međunarodno tržište, emitovanjem evroobveznica u vrednosti od dve milijarde evra“, kaže Sosa i dodaje:

„U decembru 2020. godine uspešno je emitovana i serija desetogodišnjih evroobveznica, vredna 1,2 milijarde dolara, sa relativno niskom kamatnom stopom. Potražnja lokalnih banaka u Srbiji za državnim hartijama od vrednosti oporavila se od maja, međunarodne finansijske institucije, ne samo MMF, nude značajna sredstva za finasiranje, a tu su i bilateralni zajmovi. Gledajući eksterni sektor, potrebe platnog bilansa Srbije su ostale pod kontrolom, uprkos naglom smanjenju doznaka i direktnih stranih investicija. Devizne rezerve su, zapravo, ostale uglavnom stabilne tokom 2020. godine“, ističe šef Kancelarije MMF za Srbiju.

Foto: Tanjug

Pad privrednog rasta u 2020. godine je među najnižim u Evropi, a Sosa objašnjava da za to ima više razloga.

„Nedavna procena je da će pad realnog BDP u 2020. godini u Srbiji biti samo 1,1 odsto. To je uslovljeno, pre svega, snažnim rastom sa kojim je Srbija u krizu ušla – taj rast je u prvom kvartalu 2020. godine bio 5,2 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Drugo, struktura srpske ekonomije je takva da ima skroman udeo sektora u kojima su međuljudski kontakti intenzivni, kao što je turizam i relativno visok udeo poljoprivrede i prehrambene industrije, koji su u pandemiji manje pogođeni. Konačno, značajan je i odgovor države koja je podržala preduzeća i očuvanje radnih mesta. Međutim, uprkos tom nižem padu ekonomske aktivnosti u ovoj godini, uticaj pandemije je i dalje značajan, pa su projekcije da će realni BDP u 2022. godini biti za četiri procenta niži od projekcija koje su date pre Covid-19 krize“, naglašava šef Kancelarije MMF za Srbiju.

Sosa dodaje i da je, uz podršku Fonda, Srbija sprovela ozbiljne korake u smanjenju ekonomskih i socijalnih posledica pandemije.

Foto: Tanjug

„Fiskalni paket koje su usvojile srpske vlasti je jedan od najvećih u odnosu na uporedive zemlje Evrope. Paket podrazumeva povećanje davanja za zdravstvo, subvencije za zarade, novčane transfere svim punoletnim građanima, kao i šemu državnih garancija za bankarske zajmove malim i srednjim preduzećima. Centralna banka smanjila je referentnu kamatnu stopu, upumpala likvidnost u bankarski sektor i uvela moratorijum na otplatu zajmova. Istovremeno, reforme kojima je cilj jačanje upravljanja državnih preduzeća i osnaživanje tržišta kapitala su odložene. Nisu sprovedene ni reforme zapošljavanja u javnom sektoru, kao ni reforme sistema zarada državnih službenika“, kaže Sosa i zaključuje:

„Međutim, napredak je svakako učinjen u modernizaciji poreske administracije, jačanju okvira kapitalnih investicija, kao i u praćenju i upravljanju fiskalnim rizicima, mada je u ovoj oblasti potrebno nastaviti sa reformama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...