I skandinavska zemlja se uključuje u trku za modernizovanje vojske

Finska kupuje avione F-35 za deset milijardi evra

SvetVesti

6.12.2021 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Finska kupuje avione F-35 za deset milijardi evra Finska kupuje avione F-35 za deset milijardi evra
Finska će po svoj prilici izabrati borbene avione F-35 kompanije Lockheed Martin na svom tenderu od 10 milijardi evra za zamenu zastarelih letelica koji... Finska kupuje avione F-35 za deset milijardi evra

Finska će po svoj prilici izabrati borbene avione F-35 kompanije Lockheed Martin na svom tenderu od 10 milijardi evra za zamenu zastarelih letelica koji čine ključni stub odbrane od suseda Rusije, navodi se u izveštaju u lokalnim medijima.

Flota F-35 biće nabavljena zbog njihove sposobnosti i očekivanog dugog životnog veka, navodi list Iltalehti, pozivajući se na brojne izvore iz odbrambene i bezbednosne politike koje nije identifikovao. Snage odbrane dale su predlog Ministarstvu odbrane, koje podržava predlog zajedno sa najvišim kreatorima bezbednosne i spoljne politike, navodi list.

Odabir ratnih aviona Lockheed Martin bi nordijsku zemlju stavio na kurs dugoročne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u narednim decenijama. Finska nije članica Severnoatlantskog saveza, iako učestvuje u vojnim vežbama sa alijansom i koristi opremu kompatibilnu sa NATO paktom.

Lauri Puranen, direktor ministarstva odbrane koji je odgovoran za nabavku, odbio je da komentariše kada su ga kontaktirale druge lokalne novine, Helsingin Sanomat.

Finska je provela proteklih pet godina birajući novog lovca sa sposobnostima napada vazduh-zemlja i vazduh-more za odbranu granice od 1.300 kilometara (800 milja) sa Rusijom, nastojeći da odvrati svaku eventualnu agresiju svog istočnog suseda, piše Bloomberg.

Mlaznjaci će zameniti 64 modela Boeing F/A-18 Hornet koji će biti penzionisani u fazama od 2025. do 2030. godine, a novi avion će biti u upotrebi do 2060-ih. Nabavka uključuje i sisteme naoružanja, senzore, prateću opremu i časove obuke za pilote.

Dok nordijska nacija od 5,5 miliona stanovnika može da prikupi 180.000 vojnika za ratnu službu kroz nacionalnu regrutaciju, njena kopnena masa je prevelika da bi se branila bez ratnih aviona. Finska je takođe razmatrala borbene avione kompanija Boeing, Dassault Aviation, konzorcijuma Eurofighter i Saab AB, a vlada bi ovog meseca trebalo da donese odluku o nabavci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...