Na program "Ideje" konkurisalo više od 9.000 istraživača

Fond za nauku dodelio sedam projekata Institutu za fiziku

Hi-techInovacijeSrbijaU fokusuVesti

2.12.2021 14:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fond za nauku dodelio sedam projekata Institutu za fiziku Fond za nauku dodelio sedam projekata Institutu za fiziku
Istraživači Instituta za fiziku u Beogradu dobili su finansije za sedam projekata u okviru programa “Ideje” Fonda za nauku Republike Srbije, što je najveći... Fond za nauku dodelio sedam projekata Institutu za fiziku

Istraživači Instituta za fiziku u Beogradu dobili su finansije za sedam projekata u okviru programa “Ideje” Fonda za nauku Republike Srbije, što je najveći broj projekata kojim rukovode istraživači na teritoriji Srbije iz jedne naučne oblasti.

“Ideje” su do sada najveći program Fonda za nauku koji je pokrenut sa ciljem da finansira izvrsnu nauku kroz projekte koji će, kako se navodi na sajtu Fonda, u budućnosti imati uticaja na razvoj nauke i istraživanja. 

Odobreni projekti su razvrstani u četiri oblasti (prirodne, tehničko-tehnološke, biomedicinske i društveno-humanističke nauke), a njihov ukupan budžet iznosi 30 miliona evra.

Za dobijanje ovih sredstava, na program „Ideje“ je konkurisalo više od 9.000 istraživača iz 202 naučno-istraživačke organizacije sa čak 917 predloga projekata.

U okviru postupka evaluacije, sprovedenog u dva stepena, za finansiranje je izabrano 105 projekata na kojima će učestvovati 1.064 istraživača iz 98 naučno-istraživačkih organizacija.

Po broju odobrenih projekata, iza Instituta za fiziku i Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Novi Sad, sledi pet institucija koje su u programu „Ideje“ osvojile po pet projekata Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Medicinskog, Farmaceutskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Po četiri projekta osvojile su tri organizacije, i to Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Tehnološko-metalurški fakultet, dok su dve osvojile po tri projekta Biološki i Fakultet političkih nauka. 

Кad je reč o projektima koji stižu na Institut za fiziku, njihov ukupan budžet iznosi 1,8 miliona evra. Projekti su razvrstani u oblasti prirodnih i tehnološko-tehničkih nauka, a biće realizovani u saradnji sa istraživačima iz sedam drugih ustanova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...