Seničić: Važno je da u sastav uđu i zastupljena reprezentativna udruženja privatnog sektora, kao nosioci razvoja

Formiran Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma

BiznisSrbijaTurizamVesti

26.4.2021 13:44 Autor: Marija Jovanović 3

Formiran Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma Formiran Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma
Vlada Srbije formirala je Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma. Savet, koji ima 23 člana, predlagaće i pratiće implementaciju mera za oporavak turizma... Formiran Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma

Vlada Srbije formirala je Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma. Savet, koji ima 23 člana, predlagaće i pratiće implementaciju mera za oporavak turizma i ugostiteljstva u toku i nakon pandemije.

Zadatak saveta biće i koordinacija i uspostavljanja komunikacije između svih uključenih strana u cilju nastavka razvoja turističke industrije i pozicioniranja Srbije kao turističke destinacije na međunarodnom tržištu. Ovo telo baviće se, između ostalog, povećanjem konkurentnosti, unapređenjem poslovne i investicione klime, kao i povećanjem investicionog ulaganja u turizam.

“Sve do pandemije zahvaljujući Strategiji za razvoj turizma, Srbija je imala bolje rezultate od onih koji su predviđeni akcionim planom, išla je uzlaznom putanjom, ali je sada neophodno napraviti reviziju celokupne situacije u odnosu na trenutne cijeve”, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.  

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Pored državnih institucija, prema njegovim rečima, važno je da većinu čine predstavnici privatnog sektora.  

“Važno je da u sastav uđu i zastupljena reprezentativna udruženja privatnog sektora, kao nosioci razvoja. Tačno je da je prioritet pre svega razvijanje Srbije kao turističke destinacije za tržišta sa kojih očekujemo najviše gostiju i aktivnosti u tom smislu, ali isto tako postoji i puno problema u vezi sa radom turističkih agencija, vodiča i prevoznika, tako da bi i to trebalo da budu neki ciljevi”, navodi Seničić.

U sastav saveta ušlo je sedam ministara, a predsednica je ministarka turizma Tatjana Matić, objavljeno je u Službenom glasniku. Članovi tela su ministri Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar, i ministarke Maja Gojković, Marija Obradović, Anđelka Atanasković i Darija Kisić Tepavčević.

Da podsetimo, ministarka turizma Tatjana Matić ranije je najavila formiranje Saveta za razvoj i oporavak turizma, ističući da će u fokusu rada ovog tela biti održivi razvoj, lokalne turističke agencije i trendovi u ovoj oblasti, sa akcentom na značaju turizma za celokupan ekonomski razvoj.

Svoje predstavnike u Nacionalnom savetu imaju HORES, YUTA, Udruženje banja, NALED, Air Serbia i Privredna komora Srbije. Članovi su i dopisni član SANU Miodrag Marković i profesorka PMF u Novom Sadu i Više turističke škole Snežana Štetić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...