GASOVOD „BALKANSKI TOK“ VAŽAN ZA BUDUĆNOST Uskoro i autoput Beograd-Sofija

EUInvesticijeSrbijaVesti

1.6.2020 13:51 Autor: Ljiljana Begović 0

GASOVOD „BALKANSKI TOK“ VAŽAN ZA BUDUĆNOST Uskoro i autoput Beograd-Sofija GASOVOD „BALKANSKI TOK“ VAŽAN ZA BUDUĆNOST Uskoro i autoput Beograd-Sofija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov (Boyko Borisov) helihopterom su zajedno obišli radove na izgradnji autoputa od granice Srbije sa Bugarskom... GASOVOD „BALKANSKI TOK“ VAŽAN ZA BUDUĆNOST Uskoro i autoput Beograd-Sofija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov (Boyko Borisov) helihopterom su zajedno obišli radove na izgradnji autoputa od granice Srbije sa Bugarskom do Sofije, a potom ga je Borisov automobilom lično provozao trasom gasovoda „Balkanski tok“ koji je u izgradnji.

Borisov je istakao da radovi na gasovodu “Balkanski tok” kroz njegovu zemlju nisu stali za vreme krize izazvane korona virusom. Projekat će, ističe bugarski premijer, biti od koristi za obe zemlje i generacije koje dolaze moći će da imaju finansijske koristi.

„Pokazao sam srpskom predsedniku novo proširenje na kojem radimo. Radimo na dve velike kompresorske stanice koje će raditi pod pritiskom od 64 bara. Do sada je bila propusnost 22 bara, a biće do 70 bara, kako bi naši srpski prijatelji mogli da uzimaju taksu na tranzit uz veću propusnost“, objasnio je Borisov nakon obilaska radova na gasovodu.

On je ukazao je da se radi i na interkonektoru sa Grčkom, te da će čitav projekat „Balkanskog toka“ garantovati diverzifikaciju, jer će kroz gasovod moći da prolazi ruski, američki, katarski, turski i gas iz drugih delova sveta.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Borisov je istakao da se radi o potpuno bugarskoj investiciji. S tim u vezi je ukazao da su na radovima u vrednosti od 250 miliona evra, koje je uložila Bugarska, uključene grčke kompanije, kao i firma iz Saudijske Arabije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u budućnosti očekuje još bolju saradnju sa Bugarskom, kao i još veću trgovinsku razmenu, koja je prošle godine iznosila 1,4 milijardi evra. “Trgovinska razmena u budućnosti mora da bude veća. Bilo je rasta u prva tri meseca ove godine, ali je april bio užasan zbog korone, bio je nepostojeći mesec”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On ističe da dve zemlje već idu u susret tome da povećaju trgovinsku razmenu, što je pokazala obostrana odluka Srbije i Bugarske da od 1. juna budu otvorene granice bez testa na koronu i karantina.

Foto: Tanjug

Da dve zemlje dobro sarađuju, naveo je Vučić, pokazuju i projekti kao što su autoput koji će povezati Beograd i Sofiju, ali i izgradnja gasovoda.

Vučić je rekao da mnogi ljudi smatraju da je autoput koji će povezivati Beograd i Sofiju najvažniji projekat za dve zemlje, ali po njemu je, ističe, projekat izgradnje gasovoda neuporedivo važniji. „Krajem godine moći ćemo da se opet sastanemo na granici i vidimo šta je sve urađeno“, rekao je Borisov.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...