Sindikat paralisao deo američke auto-industrije

General Motors na gubitku 800 miliona dolara zbog štrajka

NovacSvetVesti

24.10.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

General Motors na gubitku 800 miliona dolara zbog štrajka General Motors na gubitku 800 miliona dolara zbog štrajka
Kompanija General Motors (GM) procenila je da joj je masovni štrajk radnika američke automobilske industrije naneo štetu od 800 miliona dolara bruto zarade, kao... General Motors na gubitku 800 miliona dolara zbog štrajka

Kompanija General Motors (GM) procenila je da joj je masovni štrajk radnika američke automobilske industrije naneo štetu od 800 miliona dolara bruto zarade, kao i da svaka nedelja novog štrajka košta dodatnih 200 miliona dolara.

Čuveni proizvođač automobila iz Detroita prognozirao je u julu da će zaraditi prilagođenih 12 do 14 milijardi dolara operativnog godišnjeg prihoda, prenosi Financial Times. „Nećemo spekulisati o trajanju ili obimu štrajka“, saopštila je kompanija.

Sindikat radnika u američkoj auto-industriji UAW pokrenuo je štrajk u fabrikama GM, Ford i Stellantis pre pet nedelja, a radnici zahtevaju veće plate i veću sigurnost posla, dok se industrija u SAD okreće električnim vozilima.

Oko 40.000 od 146.000 članova sindikata u tri velika američka proizvođača automobila stupilo je u štrajk. Štrajk u organizacviji UAW doveo je do zatvaranja dve lokacije za proizvodnju kompanije GM, kao i skladišta auto delova.

Štrajk UAW protiv kompanije GM koji je pokrenut 2019. godine trajao je šest nedelja, koštao je 3,6 milijardi dolara zarade. Analitičari Deutsche banke procenili su da je GM proizveo oko 62.000 automobila i kamiona manje zbog štrajka.

GM je u utorak izvestio da je tokom trećeg kvartala prilagođena zarada iznosila 3,6 milijardi dolara pre kamata i poreza. To je bilo za skoro 17 odsto manje u odnosu na isti period pre godinu dana.

 • Jj992

  24.10.2023 #1 Author

  Bolje da saslusaju radnike..

  Odgovori

 • SHALIMAR

  24.10.2023 #2 Author

  Da su odmah ispunili uslove radnika ne bi bili u ovolikom gubitku.

  Odgovori

 • KIMCHI

  24.10.2023 #3 Author

  Mnogo smo zalosni

  Odgovori

 • SUNCE

  6.11.2023 #4 Author

  Štrajkovi su jedini način da se radnici izbore za svoja prava jdrf pojedinac sam ne može ništa da uradi
  .

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.