podstaknuta rastom cena energenata i hrane

Godišnja inflacija u evrozoni zabeležila novi rekord u maju od 8,1 odsto

BankeEUNovacVesti

31.5.2022 12:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Godišnja inflacija u evrozoni zabeležila novi rekord u maju od 8,1 odsto Godišnja inflacija u evrozoni zabeležila novi rekord u maju od 8,1 odsto
Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordnih 8,1 odsto u maju, objavila je u utorak evropska agencija za statistiku Eurostat, u vreme kada... Godišnja inflacija u evrozoni zabeležila novi rekord u maju od 8,1 odsto

Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordnih 8,1 odsto u maju, objavila je u utorak evropska agencija za statistiku Eurostat, u vreme kada rat u Ukrajini podstiče skok cena energenata i hrane.

Majska inflacija prevazišla je prethodnu rekordnu inflaciju u aprilu od 7,4 odsto za 19 zemalja koje koriste jedinstvenu evro valutu, navodi se u proceni koja je revidirana na niže od 0,1 procentni poen, prenosi Beta.

To su najviše cifre koje je Eurostat zbeležio od početka evidencije u januaru 1997. godine.

Porast potrošačkih cena svakog meseca dostiže rekordne nivoe od novembra prošle godine. To je međutim prošle godine najavljeno kao privremena pojava, vezana za snagu ekonomskog oporavka posle pandemijskog šoka i poremećaja u lancima snabdevanja.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela krajem februara, kao i zapadne ekonomske sankcije protiv Moskve jačaju skok cena i izazivaju strahovanje da će doći do velikog pada rasta bruto domaćeg proizvoda.

Skok inflacije pre svega pogađa sektor energije (struja, nafta, gas), i taj deo indikatora cena je porastao 39,2 odsto u maju na godišnjem nivou, posle porasta od 37,5 odsto u aprilu.

Međutim, rast cena hrane (uključujući alkohol i duvan) takođe ubrzava i dostigao je 7,5 odsto u maju u odnosu na 6,3 odsto u aprilu. Ubrzava i rast cena industrijskih dobara, sa 4,2 odsto u maju posle 3,8 odsto u aprilu, i usluga sa 3,5 odsto u maju u odnosu na 3,3 odsto prethodnog meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.