SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA UPOZORAVA

Gomilanje vakcina koštaće razvijene zemlje 2.400 milijardi dolara

SvetVesti

25.1.2021 08:52 Autor: Marko Miladinović 0

Gomilanje vakcina koštaće razvijene zemlje 2.400 milijardi dolara Gomilanje vakcina koštaće razvijene zemlje 2.400 milijardi dolara
Svetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) najavila je da će objaviti nalaze istraživanja Međunarodne privredne komore (International Chamber of Commerce, ICC), sa glavnim... Gomilanje vakcina koštaće razvijene zemlje 2.400 milijardi dolara

Svetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) najavila je da će objaviti nalaze istraživanja Međunarodne privredne komore (International Chamber of Commerce, ICC), sa glavnim zaključkom da će, ukoliko se slanje vakcina nastavi ovim tempom, najbogatije svetske ekonomije pretrpeti dodatnih 2.400 milijardi dolara gubitka.

Trenutna trajektorija ukazuje na to da će one, na neki način, i same dovesti do takvog ishoda.

Naime, osim nekoliko pozitivnih izuzetaka, među kojima se izdvaja i Srbija, slika raspodele odabranih vakcina preko prenarudžbina i međunarodnog COWAX sistema podrške SZO, pokazuje da razvijene države praktično gomilaju cepiva dok manje razvijene zemlje imaju dosta problema da ih nabave i započnu sa primenom.

U svetlu brojnih ekonomskih predviđanja za još uvek mladu 2021. godinu – Svetska banka je umanjila raniju procenu globalnog rasta na četiri procenta, a očekuje se da će i MMF prilagoditi svoju prognozu – svako usporavanje tempa vakcinisanja stanovništva na planetarnom nivou, imaće lančane reakcije, pišu analitičari časopisa Financial Times.

Zadržavanje i preusmeravanje velikog broja vakcina različitih proizvođača prema kupcima koji imaju veću platežnu moć, posledično će dovesti do „štete u njihovom dvorištu“ jer će druge države i dalje ispoljavati nisku tražnju i potrebe za uvozom robe iz bogatih zemalja.

Pomenuto istraživanje Međunarodne privredne komore ukazuje da bi taj nedostatak potražnje mogao da doveo do pada u osnovnoj proizvodnji i gubitka novih 2,4 biliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...