Goveđa pršuta iz Mačkata ove godine 1.000 dinara skuplja
AgrobiznisSrbijaVestiZanimljivosti
8.9.2022 12:26 Autor: Stanislav Stanišić 20
„Cena prve klase goveđe pršute kod proizvođača u Mačkatu biće ove godine 3.000 dinara“, kaže za Biznis.rs prošlogodišnji osvajač zlatne medalje za najbolju goveđu pršutu na legendarnoj Pršutijadi u zlatiborskom kraju Mitar Marić.
On podseća da je prošle godine ta ista pršuta koštala 2.000 dinara, ali ističe i da se proizvođači suočavaju sa velikim problemima. U kalkulaciji cene najveći problem im predstavlja cena živog mesa.
Nedostatak goveda, koja su ranije bila zaštitni znak na obroncima zlatiborskog okruga, proizvođače iz Mačkata je naterao da kvalitetno meso potraže u drugim krajevima Srbije. Po kvalitetu su se istakla mačvanska sela u okolini Šapca i Loznice, gde odlaze u kupovinu, ali je sada kilogram junetine poskupeo sa dva na tri evra, a u kalkulaciju ulazi i transport.
Na pitanje kako pomiriti kupovnu moć građana i prodajnu cenu proizvoda naš sagovornik kaže da očekuje da će stalni kupci koji cene kvalitet naći novac za ono što im odgovara.
„Ako u proizvodnji poštuješ kvalitet kupci će to znati da cene i nećeš imati problem sa plasmanom proizvoda“, smatra Marić.
On dalje objašnjava da ne postoji posebna receptura za proizvodnju pršute u Mačkatu. Uz sudar ruže vetrova kontinentalne i mediteranske klime, na idealnoj nadmorskoj visini, za proizvodnju je potrebno kvalitetno meso koje se dobro usoli i suši na bukovom drvetu. Ovaj proces se poštuje vekovima, bez dodatne filozofije i matematike. Proces proizvodnje traje dva meseca.
Mitar Marić ponosno ističe da je Mačkat i van granica naše zemlje prepoznat po goveđoj pršuti i jagnjećem pečenju. Požalio se na brojne falsifikate na tržištu koji se reklamiraju kao proizvodi iz Mačkata.
Pročitajte još:
„Na beogradskim pijacama sam nailazio na prodavce koji nude pršutu iz Mačkata, a da ih nikada nisam video ni u prolazu kroz moje selo“, prenosi Marić.
Upravo iz tog razloga smatra da je inicijativa opštine Čajetina o zaštiti geografskog porekla proizvoda iz Mačkata, uz neophodnu modernizaciju proizvodnje, veoma značajna za prepoznatljivost na tržištu.
Zaključuje da se na taj način dodatno čuva tradicija proizvodnje dobre pršute i specifičnost ponude Mačkata, Čajetine i Zlatibora.
Anna
8.9.2022 #1 AuthorHahahahahaha! Džabe ti kvalitet prijatelju! Ljudi sa platom od 350-400 eura nemaju da daju 27 eura za kilo sušenog mesa koje realno ne košta ni 1500 din.
Može i bez mačkatske pršute
Emilija
8.9.2022 #2 AuthorHrana je posebno poskupela
MIŠKOVIĆ
8.9.2022 #3 AuthorVrlo brzo će i kod njih akcije kao u Maxi ju
50 % veliki br osnovnih artikala
Znači da se ne prodaju
SRDJAN
8.9.2022 #4 AuthorOni ce ove prsute moci samo strancima da prodaju kolko su paprene cene.
DEKSI
10.9.2022 #5 AuthorStrasno bas
IVAN12
11.6.2023 #6 AuthorKatastrofa
roka
8.9.2022 #7 AuthorŠteta što se hranim zdravo, baš bih voleo da probam pršutu iz Mačkata!
MARIJA
8.9.2022 #8 AuthorOvo definitivno nije za dzepove ljudi prosecnih plata
GOCA BG
8.9.2022 #9 AuthorSvaka roba nadje svog kupca,ali vecini nije dostupna…
IVAN
8.9.2022 #10 AuthorCene u nebesa
Tina
9.9.2022 #11 AuthorProdavace se po 100 gr, mozda I manje, ako vaga dozvoli
TATJANA
9.9.2022 #12 AuthorZa neke ce biti dostupno i po toj ceni
N.N.
9.9.2022 #13 AuthorBas su preterali sa poskupljenima.
DEKSI
10.9.2022 #14 AuthorMasala, ipak je to prsuta iz mackata
Dea
10.9.2022 #15 AuthorU mom rodnom kraju prsute i sira uvek ima 🙂 I mleka
Ceca
11.9.2022 #16 AuthorZnaci samo za odabrane…
IVAN12
11.6.2023 #17 AuthorTako nekako
MAJALG
12.9.2022 #18 AuthorPrsuta je uvek bila skupa… samo za one sa dubljim dzepom
NINICA
17.9.2022 #19 AuthorPreterano zaista
Marko
1.11.2022 #20 AuthorPrsut se pravi samo od svinjskog buta, a od cega se pravi ovaj iz Mackata?