Sabor proizvođača agroprivrede Srbije

Tovljenici ne smeju biti jeftiniji od 315 dinara po kilogramu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

22.7.2022 18:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Tovljenici ne smeju biti jeftiniji od 315 dinara po kilogramu Tovljenici ne smeju biti jeftiniji od 315 dinara po kilogramu
Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije Zoran Milićević izjavio je u petak da kilogram žive vage tovljenika ne sme biti jeftiniji od 315 dinara, koliko je koštala njihova proizvodnja... Tovljenici ne smeju biti jeftiniji od 315 dinara po kilogramu

Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije Zoran Milićević izjavio je u petak da kilogram žive vage tovljenika ne sme biti jeftiniji od 315 dinara, koliko je koštala njihova proizvodnja dok je trajala zabrana izvoza pšenice i kukuruza, koju je Vlada Srbije juče ukinula.

„Žitarice su već danas skuplje zbog toga što je Vlada Srbije dozvolila slobodan izvoz i proizvodnja tovljenika će biti sve skuplja, a gubici sve veći, ako otkupna cena bude ispod 315 dinara po kilogramu“, rekao je Milićević za Betu.

Dodao je da je Vlada Srbije uvažila interese ratara koji proizvode pšenicu i kukuruz i dozvolila izvoz zbog čega su ti poljoprivredni proizvodi, već danas skuplji.

Milićević je rekao da su uvaženi i interesi potrošača, pa je cena u maloprodaji ograničena, a izostavljeni su samo proizvođači svinja čiji interes niko ne uvažava.

Vlada Srbije je 15. jula ograničila cene svinjskog mesa u maloprodaji, pa je meso sa buta 709 dinara za kilogram, sa plećke 699, a sa vrata sa kostima 595 dinara. Otkupljivači su posle toga najavili da više neće moći da plaćaju kilogram mesa žive vage od 260 do 280 dinara.

Milićević je rekao da je zbog suše kukuruz u katastrofalnom stanju i da će rod biti izuzetno slab zbog čega će drastično poskupljivati stočna hrana.

Zbog skoro kontinuiranih gubitaka u proizvodnji tovljenika stočni fond se, prema njegovim rečima, ubrzano smanjuje i „ako se nastave dispariteti u cenama, svinje, ovce i goveda u Srbiji moći će da se vide samo na slikama“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...