Kalkulacija najviše zavisi od cene živog mesa

Goveđa pršuta iz Mačkata ove godine 1.000 dinara skuplja

AgrobiznisSrbijaVestiZanimljivosti

8.9.2022 12:26 Autor: Stanislav Stanišić 20

Goveđa pršuta iz Mačkata ove godine 1.000 dinara skuplja Goveđa pršuta iz Mačkata ove godine 1.000 dinara skuplja
„Cena prve klase goveđe pršute kod proizvođača u Mačkatu biće ove godine 3.000 dinara“, kaže za Biznis.rs prošlogodišnji osvajač zlatne medalje za najbolju goveđu... Goveđa pršuta iz Mačkata ove godine 1.000 dinara skuplja

„Cena prve klase goveđe pršute kod proizvođača u Mačkatu biće ove godine 3.000 dinara“, kaže za Biznis.rs prošlogodišnji osvajač zlatne medalje za najbolju goveđu pršutu na legendarnoj Pršutijadi u zlatiborskom kraju Mitar Marić.

On podseća da je prošle godine ta ista pršuta koštala 2.000 dinara, ali ističe i da se proizvođači suočavaju sa velikim problemima. U kalkulaciji cene najveći problem im predstavlja cena živog mesa.

Nedostatak goveda, koja su ranije bila zaštitni znak na obroncima zlatiborskog okruga, proizvođače iz Mačkata je naterao da kvalitetno meso potraže u drugim krajevima Srbije. Po kvalitetu su se istakla mačvanska sela u okolini Šapca i Loznice, gde odlaze u kupovinu, ali je sada kilogram junetine poskupeo sa dva na tri evra, a u kalkulaciju ulazi i transport.

Na pitanje kako pomiriti kupovnu moć građana i prodajnu cenu proizvoda naš sagovornik kaže da očekuje da će stalni kupci koji cene kvalitet naći novac za ono što im odgovara.

„Ako u proizvodnji poštuješ kvalitet kupci će to znati da cene i nećeš imati problem sa plasmanom proizvoda“, smatra Marić.

On dalje objašnjava da ne postoji posebna receptura za proizvodnju pršute u Mačkatu. Uz sudar ruže vetrova kontinentalne i mediteranske klime, na idealnoj nadmorskoj visini, za proizvodnju je potrebno kvalitetno meso koje se dobro usoli i suši na bukovom drvetu. Ovaj proces se poštuje vekovima, bez dodatne filozofije i matematike. Proces proizvodnje traje dva meseca.

Mitar Marić ponosno ističe da je Mačkat i van granica naše zemlje prepoznat po goveđoj pršuti i jagnjećem pečenju. Požalio se na brojne falsifikate na tržištu koji se reklamiraju kao proizvodi iz Mačkata.

„Na beogradskim pijacama sam nailazio na prodavce koji nude pršutu iz Mačkata, a da ih nikada nisam video ni u prolazu kroz moje selo“, prenosi Marić.

Upravo iz tog razloga smatra da je inicijativa opštine Čajetina o zaštiti geografskog porekla proizvoda iz Mačkata, uz neophodnu modernizaciju proizvodnje, veoma značajna za prepoznatljivost na tržištu.

Zaključuje da se na taj način dodatno čuva tradicija proizvodnje dobre pršute i specifičnost ponude Mačkata, Čajetine i Zlatibora.

  • Anna

    8.9.2022 #1 Author

    Hahahahahaha! Džabe ti kvalitet prijatelju! Ljudi sa platom od 350-400 eura nemaju da daju 27 eura za kilo sušenog mesa koje realno ne košta ni 1500 din.
    Može i bez mačkatske pršute

    Odgovori

  • Emilija

    8.9.2022 #2 Author

    Hrana je posebno poskupela

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.9.2022 #3 Author

    Vrlo brzo će i kod njih akcije kao u Maxi ju
    50 % veliki br osnovnih artikala
    Znači da se ne prodaju

    Odgovori

  • SRDJAN

    8.9.2022 #4 Author

    Oni ce ove prsute moci samo strancima da prodaju kolko su paprene cene.

    Odgovori

  • roka

    8.9.2022 #7 Author

    Šteta što se hranim zdravo, baš bih voleo da probam pršutu iz Mačkata!

    Odgovori

  • MARIJA

    8.9.2022 #8 Author

    Ovo definitivno nije za dzepove ljudi prosecnih plata

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.9.2022 #9 Author

    Svaka roba nadje svog kupca,ali vecini nije dostupna…

    Odgovori

  • IVAN

    8.9.2022 #10 Author

    Cene u nebesa

    Odgovori

  • Tina

    9.9.2022 #11 Author

    Prodavace se po 100 gr, mozda I manje, ako vaga dozvoli

    Odgovori

  • TATJANA

    9.9.2022 #12 Author

    Za neke ce biti dostupno i po toj ceni

    Odgovori

  • N.N.

    9.9.2022 #13 Author

    Bas su preterali sa poskupljenima.

    Odgovori

  • DEKSI

    10.9.2022 #14 Author

    Masala, ipak je to prsuta iz mackata

    Odgovori

  • Dea

    10.9.2022 #15 Author

    U mom rodnom kraju prsute i sira uvek ima 🙂 I mleka

    Odgovori

  • Ceca

    11.9.2022 #16 Author

    Znaci samo za odabrane…

    Odgovori

  • MAJALG

    12.9.2022 #18 Author

    Prsuta je uvek bila skupa… samo za one sa dubljim dzepom

    Odgovori

  • NINICA

    17.9.2022 #19 Author

    Preterano zaista

    Odgovori

  • Marko

    1.11.2022 #20 Author

    Prsut se pravi samo od svinjskog buta, a od cega se pravi ovaj iz Mackata?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.