Nova platforma počela sa radom

Građani uključeni u donošenje odluka kroz e-Konsultacije

Hi-techSrbijaU fokusuVesti

17.12.2021 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Građani uključeni u donošenje odluka kroz e-Konsultacije Građani uključeni u donošenje odluka kroz e-Konsultacije
Portal e-Konsultacije, na kojem će građani i sve zainteresovane strane moći da učestvuju u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa, počeo... Građani uključeni u donošenje odluka kroz e-Konsultacije

Portal e-Konsultacije, na kojem će građani i sve zainteresovane strane moći da učestvuju u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa, počeo je sa radom. Ko želi da učestvuje, potrebno je da se registruje na portalu e-Uprave, u čijem je sklopu pomenuta platforma.

Sve faze izmene ili donošenja jednog propisa ili dokumenta, kao i digitalna javna rasprava, nalaze se na jednom mestu. Naime, na portalu e-Konsultacije građani i zainteresovane strane biće informisani, ali će imati mogućnost da daju svoje i pročitaju tuđa mišljenja o planiranim promenama.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu, Mihajlo Jovanović, za RTS je objasnio da se na taj način unapređuje javno-privatni dijalog i povećava odgovornost rada organa javne uprave.

„Namera nam je da portal e-Konsultacije bude prihvaćen kao jedinstvena zajednička tačka za razmenu mišljenja i ideja koji će između državnih organa i predstavnika zainteresovane javnosti razviti partnerski odnos i značajno unaprediti način na koji se donose odluke u našoj zemlji“, ističe Jovanović.

Pokretanje portala finansirala je i pomogla nemačka organizacija za međunarodnu saradnju. Time se nastavlja nemačka podrška reforme administrativne uprave i digitalizacije Srbije.

„Sada je veliki izazov da se uključe sve strane. Da se što više informacija unese i da društvo i zainteresovani građani učestvuju, to je naredni korak. Važno je da se svi državni organi registruju na portal. Na taj način će se obezbediti bolja uključenost građana i veći stepen zadovoljstva ljudi učinkom države“, naglasio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb).

Kako je navedeno, za Vladu Republike Srbije, koja je do sada usvojila 173 zakona, od toga više od polovine uz javne rasprave, portal će biti novi korak ka građanima.

„Sada sa ovim portalom neće biti moguće da usvojite zakon – ne bez javne rasprave, već ni bez javne konsultacije. Doneli smo uredbu kojom smo dali kao obavezu da u sve faze donošenja odluka od danas će se ovo realizovati na potpuno transparentan način“, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Na ovaj portal do sada su se registrovale 24 institucije, od toga 21 ministarstvo. Kada je reč o portalu e-Uprave, u sklopu koga funkcioniše i e-Konsultacija, na tom mestu zajednički jezik našlo je 3.800 institucija i 1.112.000 registrovanih građana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...