UBUDUĆE ĆE SE POREZ PLAĆATI TAMO GDE FIRME RADE, A NE GDE SU PRIJAVLJENE

Ministri finansija G7 postigli dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit

SvetVesti

5.6.2021 15:18 Autor: Gordana Bulatović 0

Ministri finansija G7 postigli dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit Ministri finansija G7 postigli dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit
Kako javljaju agencije, ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja postigli su dogovor da minimalna poreska stopa bude 15 odsto. Porez će se ubuduće... Ministri finansija G7 postigli dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit

Kako javljaju agencije, ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja postigli su dogovor da minimalna poreska stopa bude 15 odsto. Porez će se ubuduće obračunavati i tamo gde kompanije obavljaju poslove, a ne samo tamo gde su im sedišta, kako je dosad bilo. Velike kompanije su ranije često svoja sedišta prijavljivale u državama sa niskim poreskim stopama i tamo selile svoje profite, iako su zaradu ostvarivale prodajom na drugim tržištima.

Britanski ministar finansija Riši Sunak potvrdio je da su ministri finansija grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja potpisali sporazum nakon susreta u Londonu, javio je AP.

On je ocenio da je postignut istorijski dogovor kojim se obezbeđuje da tehnološki giganti plaćaju adekvatan porez i kojim se rešava problem njihovog izbegavanja plaćanja poreskih obaveza.

„Zadovoljstvo mi je da saopštim da su ministri finansija G7 danas, nakon godina diskusija, postigli istorijski dogovor o reformi globalnog sistema oporezivanja kako bi ga prilagodili globalnom digitalnom dobu i, što je od ključne važnosti, da osiguramo da odgovarajuće kompanije plate odgovarajući porez na odgovarajućem mestu“, rekao je Sunak u video objavi na Tviteru.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozdravila je danas istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija od 15 odsto i poručila da će to biti podsticaj zemljama da se takmiče na pozitivnim oosnovama, a slične ocene dali su i drugi zvaničnici zemalja grupe G7.

„Globalni minimalni porez treba da pomogne da svetska ekonomija napreduje, izjednačavanjem uslova za poslovanje i podsticanjem zemalja da se takmiče na pozitivnim osnovama, poput obrazovanja, istraživanja i infrastrukture“, navela je Jelen u saopštenju, prenosi Rojters.

I nemački ministar finansija Olaf Šolc potvrdio je da je sedam najvažnijih industrijskih država podržalo ovu odluku, i poručio da je to dobra vest za poresku pravdu i solidarnost, ali loša vest za poreske rajeve širom sveta.

„Kompanije više neće biti u stanju da izbegnu svoje poreske obaveze knjiženjem njihove dobiti u zemljama sa najnižim poreskih stopama. Stabilni poreski prihodi su važni kako bi obezbedili da države mogu da izvršavaju svoje dužnosti, što će biti još potrebnije nakon pandemije kovid 19“, naglasio je Šolc.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je, povodom sporazuma, rekao da je „on tek polazna tačka i da će se njegova zemlja u narednim mesecima boriti da ta minimalna stopa poreza na dobit bude što veća“.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc uveren je da će Irska imati dobru osnovu za privlačenje investicija i radnih mesta kod stranih multinacionalnih kompanija i u okviru novih međunarodnih poreskih pravila o kojima se danas dogovorila grupa sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja (G7).

„Siguran sam da će ovo biti dobra priča za sve zemlje, na kraju i za Irsku“, izjavio je danas Šolc za irsku televiziju RTE , prenosi Rojters.

Nemački ministar je rekao da će, ako svi budu imali jednake uslove, zemlja koja je uspešna kao Irska u privlačenju kompanija, imati dobru osnovu za rad i u novim okolnostima.

Irski ministar finansija Paskal Donahju poručio je da svaki konačni dogovor o reformi globalnih pravila o porezu na dobit mora zadovoljiti potrebe i malih i velikih zemalja.

Ministar finansija Irske, zemlje koja ima poresku stopu od 12,5 odsto, u komentaru na odluku najbogatijih država sveta da podrže stopu poreza na dobit od najmanje 15 odsto, rekao je da očekuje širu raspravu o ovome u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Irsku mnogi smatraju poreskim rajem, zbog njene poreske i ekonomske politike.

Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu. Britanija je domaćin oba skupa pošto je trenutno predsedavajući ovoj grupi.

Troškovi održavanja samita G7 u oblasti Kornvol u Velikoj Britaniji sledeće nedelje bi mogli da premaše sumu od 70 miliona funti (81 milion evra).

Oko 6.500 policijaca će obezbeđivati događaj u selu Karbis bej, blizu grada Sent Ajvs, a osim njih, doći će još 5.000 pripadnika bezbednosnih službi iz Kornvola i okruga Devon, što se naziva „najvećom bezbednosnom operacijom u istoriji Kornvola“, preneo je Gardijan.

Već su postavljene čelične ograde visoke deset metara pored obale rizorta koje će učiniti bezbednim predsednika SAD DŽoa Bajdena prilikom prvog prekookeanskog putovanja kao predsednik Amerike, na samitu čiji je domaćin premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Putevi će biti zatvoreni i biće postavljeni policijski punktovi širom okruga, počev od srede, na aerodromu Njukvej, u Falmutu, gde će biti smešteni predstavnici medija.

Takođe će policija osiguravati najavljene proteste u gradovima Truro i Falmut.

Samit G7 će ugostiti lidere iz sedam zemalja: Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD, a ove godine su kao specijalni gosti pozvane delegacije iz Australije, Južne Afrike, Indije i Južne Koreje.

Tagovi
VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...