ni preterano "zatezanje" nije dobro, nova sednica američke centralne banke krajem jula

Guverneri Federalnih rezervi nisu spremni da povećaju kamatne stope za ceo poen

BankeNovacSvetVesti

18.7.2022 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Guverneri Federalnih rezervi nisu spremni da povećaju kamatne stope za ceo poen Guverneri Federalnih rezervi nisu spremni da povećaju kamatne stope za ceo poen
Verovatnije je da će Federalne rezerve povećati kamatne stope za 0,75 procentnih poena drugi mesec zaredom na sastanku od 26. do 27. jula, nego... Guverneri Federalnih rezervi nisu spremni da povećaju kamatne stope za ceo poen

Verovatnije je da će Federalne rezerve povećati kamatne stope za 0,75 procentnih poena drugi mesec zaredom na sastanku od 26. do 27. jula, nego za celi procentni poen o kojem su ekonomisti spekulisali čitave prethodne nedelje.

Zvaničnici Feda u najnovijim intervjuima i prilikom javnih gostovanja isticali su da je povećanje veće od 0,75 poena trenutno manje verovatno.

“Ne želite da preterujete sa povećanjem stope. Povećanje od 75 baznih poena je ogromno“, rekao je guverner Feda Kristofer Voler (Christopher Waller) na konferenciji u Ajdahu.

Guverneri Feda bi se kasnije ove godine mogli suočiti sa težim odlukama o tome koliko puta će i do kog iznosa ukupno povećavati stope, posebno ako ekonomija pokaže očiglednije znake usporavanja, sa inflacijom i dalje daleko iznad ciljanih 2,0 odsto.

Ekonomisti koje je anketirao The Wall Street Journal veruju da postoji 49 odsto šansi za recesiju negde u narednih 12 meseci.

Većina od 62 ispitanika očekuje da će američka centralna banka do kraja godine podići stopu na  najmanje 3,25 odsto i da će je održati na ili iznad tog nivoa tokom sledeće godine. Većina očekuje da će Fed do prvog smanjenja kamatne stope doći do kraja 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...