Za svega nekoliko dana procureli podaci iz baza tri velike društvene mreže

Hakeri preuzeli i podatke 1,3 miliona korisnika platforme Clubhouse

Hi-techLifestyleSvetVesti

11.4.2021 12:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hakeri preuzeli i podatke 1,3 miliona korisnika platforme Clubhouse Hakeri preuzeli i podatke 1,3 miliona korisnika platforme Clubhouse
Na jednom od popularnih hakerskih foruma u subotu, svega nekoliko dana nakon što je otkrivena krađa informacija koje su aplikacijama Facebook i LinkedIn pružili... Hakeri preuzeli i podatke 1,3 miliona korisnika platforme Clubhouse

Na jednom od popularnih hakerskih foruma u subotu, svega nekoliko dana nakon što je otkrivena krađa informacija koje su aplikacijama Facebook i LinkedIn pružili korisnici ovih mreža, ponuđeni su i podaci korisnika aplikacije Clubhouse, piše američki Syber News.

Baza podataka korisnika Clubhouse mreže, a koja sadrži 1,3 miliona korisničkih zapisa ove platforme ponuđena je, za sada, za besplatno preuzimanje.

Syber News je, kako piše u izveštaju, zatražio komentar nadležnih u firmi koja vodi Clubhouse, ali su, za sada, ostali bez odgovora.

kradja podataka sa aplikacija
Izgled baze podataka korisnika Clubhouse platforme, preuzeto sa Syber News

„Procurela“ baza podataka sadrži razne informacije povezane sa korisnicima Clubhouse profila, uključujući ID korisnika, ime, URL adrese fotografija, korisničko ime, Twitter i Instagram podršku, broj pratilaca, kao i broj ljudi koje prati korisnik, datum otvaranja naloga, ime korisničkog profila… Kako se navodi u izveštaju Syber News, na hakerskim portalima, za sada, nisu pronađene vrlo osetljive informacije o kreditnim karticama ili drugi podaci kojima bi hakeri mogli da ispostave pretnje korisnicima. Međutim, kako se konstatuje u izveštaju, „čak i ime profila, u kombinaciji sa identifikovanim drugim korisnikovim profilima na društvenim mrežama, može biti dovoljno da sajber kriminalac korisnicima naloga nanese štetu“.

U izveštaju se daju i preporuke šta činiti u slučaju da vlasnik naloga na Clubhouse platformi posumnja da su njegovi podaci sada u vlasništvu hakera.

„Ne prihvatajte sumnjive poruke i zahteve za povezivanje koje upućuju vama nepoznati ljudi. Takođe, savet je da promenite lozinku za svoj Clubhouse nalog. Razmislite i o upotrebi menadžera lozinki za pravljenje „jakih“ lozinki i njihovo sigurno skladištenje. Omogućite dvofaktorsku potvrdu identiteta – 2FA, na svim svojim mrežnim nalozima. Takođe, obratite pažnju na moguće „puš“ poruke na e-mail nalogu, odnosno ne prihvatajte preuzimanje i ne odgovarajte na poruke onih koje ne poznajete“, preporuke su Cyber News svim vlasnicima naloga na Clubhouse platformi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...