Prodaju se procureli podaci 500 miliona korisnika mreže LinkedIn

Na meti hakera još jedna društvena mreža

Hi-techLifestyleSvetVesti

9.4.2021 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na meti hakera još jedna društvena mreža Na meti hakera još jedna društvena mreža
Poslovna društvena mreža LinkedIn, u vlasništvu Microsoft, najnovija je žrtva masovnog curenja podataka pri čemu su sajber kriminalci hakovali podatake sa oko 500 miliona... Na meti hakera još jedna društvena mreža

Poslovna društvena mreža LinkedIn, u vlasništvu Microsoft, najnovija je žrtva masovnog curenja podataka pri čemu su sajber kriminalci hakovali podatake sa oko 500 miliona korisničkih profila, preosi Tanjug pisanje portala cibernews.com.

Kako prenosi Biznis insajder, N.N. lice je oglasilo online prodaju dva miliona podataka na jednom hakerskom forumu navodeći da su oni prikupljeni sa 500 miliona profila na LinkedIn.

Podaci koji su procurili obuhvataju imejl adrese korisnika, brojeve telefona, informacije o radnom mestu, puna imena i prezimena, pol korisnika, i slično.

Društvena mreža Microsoft je potvrdila da su neki hakeri na svojim forumima zaista objavili prodaju podataka njenih korisnika. Hakeri tvrde da se radi o pola milijarde naloga, ali za sada nema zvanične potvrde da li je ta cifra tačna.

Portparol LinkedIna je izjavio da kompanija još uvek istražuje ovaj problem i da se čini da su sa njihove platforme uzeti podaci koji su svima vidljivi, koji su zatim kombinovani sa podacima pokradenim sa drugih veb sajtova i kompanijskih internet stranica i ponuđeni na prodaju na mreži.

LinkedIn ima 740 miliona korisnika, prema podacima sa veb sajta kom panije, tako da bi krađa podataka njenih 500 miliona korisnika značila da je ugrožena privatnost oko dve trećine baze korisnika ta platforme, dodaje Biznis insajder.

Podsetimo, jedan je haker na forumu objavio telefonske brojeve i lične podatke više od 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja, uključujući više od 32 miliona zapisa o korisnicima u SAD, 11 miliona o korisnicima u Velikoj Britaniji i šest miliona o korisnicima u Indiji. Prema dostupnim podacima, haker je objavio i 162.898 zapisa o korisnicima u Srbiji, 229.099 u Sloveniji i 659.115 u Hrvatskoj.

Iz Facebooka su poručili da je o ovom slučaju već izveštavano 2019. godine, kao i da je tim Facebook avgusta prošle godine pronašao sigurnosni problem i rešio ga. Ovo, prema tvrdnjama svetskih medija, samo predstavlja dokaz da su podaci o više od pola milijarde njihovih korisnika bili ukradeni još pre skoro dve godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...