Privreda nema mogućnost da snizi cene, čeka se država

Hleb u Crnoj Gori koštaće 80 centi, jaja skuplja 25 odsto

AgrobiznisRegionU fokusuVesti

16.3.2022 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Hleb u Crnoj Gori koštaće 80 centi, jaja skuplja 25 odsto Hleb u Crnoj Gori koštaće 80 centi, jaja skuplja 25 odsto
Prema pisanju crnogorskih medija, počinju da se ostvaruju strahovi građana o poskupljenjima osnovnih namirnica. Hleb bi mogao da košta 80 centi, a i jaja... Hleb u Crnoj Gori koštaće 80 centi, jaja skuplja 25 odsto

Prema pisanju crnogorskih medija, počinju da se ostvaruju strahovi građana o poskupljenjima osnovnih namirnica. Hleb bi mogao da košta 80 centi, a i jaja će poskupeti do četiri centa.

Iz Unije poslodavaca za RTCG kažu da privreda nema mogućnosti da snizi cene, već da je država na potezu. Dok svi vode svoje računice, građani jedva raspoređuju primanja.

Kako sada stvari stoje, priča o poskupljenju tek počinje, jer predstavnici pekarske industrije razmišljaju da cenu vekne hleba povećaju na 80 centi. To potvrđuje i pekar Hasan Ramović.

„Cene energenata tako utiču na cene hleba i ako se ne nađe način da se to zaustavi poskupljenje je neminovno. Ili ćemo ostati bez hleba ili će poskupeti“, kazao je Ramović.

O ceni hleba u četvrtak će s pekarima razgovarati predstavnici nadležnih ministarstava. No izvesno je da će i jaja biti skuplja i 25 odsto, poručuju iz Udruženja živinara Crne Gore, prenosi RTCG.

„Poskupljenje jaja će biti u narednih par dana. Očekujemo da će od ponedeljka biti promenjene cene u maloprodaji. Očekujemo poskupljenje od 25 odsto što znači da zavisno od veličine i vrste jaja poskupljenje će biti od dva do četiri centra“, navodi Luka Jokić, član Udruženja živinara Crne Gore.

Zbog svega najavljenog, iz Centra za zaštitu potrošača očekuju brzu reakciju države.

Da država ima mehanizme da zaštiti džepove građana smatraju i u Uniji poslodavaca. Ipak, poručuju da privrednici za sada nemaju mogućnost da zaštite unutrašnje tržište.

„Država mora da nađe prostor da se odrekne svojih prihoda i primanja. Mi nažalost nemamo i dan danas robne rezerve, to bi nas u kratkom roku zašititio i amortizovalo bi cenovne udare, smatra Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Umanjenje cena goriva, smatraju u Privrednoj komori, jedan je od prvih koraka koje država treba da sprovede. Poručuju i da je zakon o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda još jedan način kojim bi se moglo pomoći potrošačima, piše RTCG.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...