HORES PODRŽAVA SMANJENJE PDV ZA UGOSTITELJE Predlažu još dve mere za oporavak hotela i restorana u Srbiji

BiznisSrbijaTurizamVesti

18.11.2020 16:21 Autor: Marija Jovanović 2

HORES PODRŽAVA SMANJENJE PDV ZA UGOSTITELJE Predlažu još dve mere za oporavak hotela i restorana u Srbiji HORES PODRŽAVA SMANJENJE PDV ZA UGOSTITELJE Predlažu još dve mere za oporavak hotela i restorana u Srbiji
Zatvaranje većine ugostiteljskih objekata širom Srbije tokom pandemije imalo je izuzetno težak ekonomski uticaj na ovaj sektor zbog čega je HORES uputio obnovljenu inicijativu... HORES PODRŽAVA SMANJENJE PDV ZA UGOSTITELJE Predlažu još dve mere za oporavak hotela i restorana u Srbiji

Zatvaranje većine ugostiteljskih objekata širom Srbije tokom pandemije imalo je izuzetno težak ekonomski uticaj na ovaj sektor zbog čega je HORES uputio obnovljenu inicijativu nadležnom Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za smanjenje PDV na hranu sa 20 na 10 odsto.

U ovom udruženju veruju da će smanjenje PDV biti veoma delotvorna mera koja će podržati oporavak hotela i restorana u Srbiji.

Takođe, HORES je pokrenuo i drugu inicijativu za jednostavniju proceduru angažovanja sezonskih radnika, a po ugledu na poljoprivredu. Osim toga, ovo udruženje uputilo je i molbu za moratorijum na investicione i lizing kredite od dve godine, a sve kako bi ovaj sektor privrede prevazišao trenutnu krizu u kojoj se našao.

Foto: Pixabay.com

Kako podseća HORES, zatvaranje većine ugostiteljskih objekata širom Srbije u proleće ove godine imalo je težak ekonomski uticaj na ovaj sektor. Dok su se objekti postepeno ponovo otvarali za posao, tokom letnje sezone, mogućnost za povratak na uobičajene poslovne aktivnosti, nije postojala. Ograničenja su onemogućila objekte da rade punim kapacitetom, a stroge zdravstvene i higijenske mere, za koje smatraju da su neophodne, ugostitelje su dovele do dodatnih troškova.

Zbog toga ovo udruženje podržava mere koje je uvela Vlada Srbije u cilju obezbeđenja olakšica za brojne sektore, uključujući i ugostiteljstvo.

Devojka nosi masku u kafiću i gleda u telefon
BeoFoto: Tanjug/Nikola Anđić

Do sada je, podseća HORES, već 17 članica EU uvelo nižu stopu na ugostiteljske usluge. Među ovim merama, neke EU članice (Austrija, Belgija, Bugaska, Kipar, Češka Republika, Grčka) i ostale evropske zemlje (Velika Britanija, Norveška) uvele su smanjenje stopa PDV za ugostiteljske usluge. Zato i HORES smatra da bi Vlada Srbije trebalo da smanjenjem PDV na hranu sa 20 na 10 odsto podrži ugostiteljsku delatnost.

Takođe, ukoliko se usvoji ova izmena zakona, HORES se zalaže za pooštravanje mera kontrole u cilju poštovanja sprovođenja Zakona o PDV.

„Foto: Pixabay.com

„U cilju suzbijanja sive ekonomije, smanjenja neformalne zaposlenosti, i problema angažovanja sezonske radne snage u ugostiteljskoj delatnosti, HORES pokreće i drugu inicijativu nadležnom ministarstvu za dopunu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, na način da se angažovanje sezonske radne snage u poljoprivredi i šumarstvu, dopuni da se primenjuje i za ugostiteljsku delatnost”, saopštio je HORES.

U ovom udruženju smatraju da bi se usvajanjem dopune i ovog zakona značajno olakšala procedura prijavljivanja radnika, ali i regulisanja svih obaveza prema državi.

Takođe, u cilju finansijske konsolidacije hotela i restorana u postkovid periodu uputili su molbu za moratorijum na investicione i lizing kredite od dve godine jer veruju da bi ova mera pomogla ugostiteljskoj privredi da lakše prevaziće trenutnu krizu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...