HOTELIJERI U OGROMNIM GUBICIMA Više od 50 odsto radnika od 1. januara moglo bi da ostane na ulici, kaže za Biznis.rs Georgi Genov

BiznisIntervjuIzdvajamoSrbijaTurizamU fokusuVesti

22.10.2020 13:14 Autor: Marija Jovanović 4

HOTELIJERI U OGROMNIM GUBICIMA Više od 50 odsto radnika od 1. januara moglo bi da ostane na ulici, kaže za Biznis.rs Georgi Genov HOTELIJERI U OGROMNIM GUBICIMA Više od 50 odsto radnika od 1. januara moglo bi da ostane na ulici, kaže za Biznis.rs Georgi Genov
Gubici hotelske industrije u Srbiji do 1. oktobra iznosili su 400 miliona evra, dok je zbog posledica pandemije korona virusa posao izgubilo oko 30... HOTELIJERI U OGROMNIM GUBICIMA Više od 50 odsto radnika od 1. januara moglo bi da ostane na ulici, kaže za Biznis.rs Georgi Genov

Gubici hotelske industrije u Srbiji do 1. oktobra iznosili su 400 miliona evra, dok je zbog posledica pandemije korona virusa posao izgubilo oko 30 odsto zaposlenih. Ukoliko se ovakva situacija nastavi doći će do otpuštanja velikog broja radnika u ovom sektoru, kaže za Biznis.rs direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restorana Srbije (HORES) Georgi Genov.

„U gradskim centrima svaki dan se zatvara po jedan objekat. Vlasnici procenjuju da je bolje zatvoriti, nego poslovati u ovakvim uslovima. Više od 50 odsto hotela u planinskim centrima ne radi, dok u gradskim sredinama ne radi oko 30 odsto hotela“, upozorava Genov i dodaje da gubitak hotelijera već sada iznosi 400 miliona evra.

Foto: Shutterstock

„Pomenuti gubici odnose se na period do 1. oktobra. Znamo da ispod toga nisu, a verujemo da su i veći. U hotelskoj industriji bez posla je ostalo 30 odsto ljudi. Od 1. januara, ukoliko ne bude konkretne pomoći, doći će do otpuštanja više od 50 odsto radnika“, precizirao je Genov.

Svako oglašavanje Kriznog štaba obara rezervacije

Januar i februar uvek beleže slabu popunjenost, dok su oktobar i novembar tradicionalno meseci za kongresne i korporativne događaje kojih sada nema, objašnjava on.

„Očekivali smo da ćemo moći da organizujemo pomenute događaje, kao što to rade pozorišta, bioskopi i ostale ustanove kulture u zemlji. Uputili smo zahtev Kriznom štabu, međutim, do danas nismo dobili odgovor“, navodi Genov.

Foto: Tanjug

Hotelijeri su, podseća, ispunili sve sanitarne i higijenske mere za održavanje ovakvih skupova, a razvili su i poseban protokol za organizaciju događaja.

Kada je reč o popunjenosti hotela, u drugoj polovini septembra osetio se blagi oporavak, kaže direktor HORES. Hoteli su bili popunjeni od 10 do 12 odsto, ali je ponovo počelo otkazivanje rezervacija, na šta su uticale nove informacije Kriznog štaba.

„Od ponedeljka su rezervacije ponovo počele da se otkazuju. Nakon izjava i informacija Kriznog štaba tržište se poremetilo i hoteli su opet pali na popunjenost između sedam i deset procenata“, navodi Genov.

Čovek otvara vrata hotela
Foto: Pixabay.com

Lokalne samouprave okreću glavu

Paketom ekonomskih mera Vlada Srbije pomogla je hotelijerima da prežive do decembra, međutim, od 1. januara njihov opstanak dovodi se u pitanje, objašnjava naš sagovornik i podseća da je pomoć lokalnih samouprava izostala.

„Nikakvu pomoć lokalnih samouprava nismo dobili, a bez obzira na celokupnu situaciju izmirivali smo sve obaveze. Plaćali smo komunalije, odnošenje otpada, iako ga nije bilo, plaćali smo ‘angažovanu’ električnu energiju, a potrošnje nije bilo, i tako sve ostale dažbine“, ističe Genov.

Foto: Pexels.com

HORES je zbog ovakve situacije pokušao da stupi u kontakt sa svim lokalnim samoupravama, međutim, jedino je Niš uzeo u razmatranje njihov predlog, dok u ostalim gradovima lokalne samouprave ne razmišljaju o pomoći hotelijerima.

„Naš opstanak doveden je u pitanje. Do 31. decembra nekako ćemo uspeti, a posle toga nemamo rešenje“, kaže direktor HORES.

  • Ivan

    22.10.2020 #1 Author

    Katastrofa na pomolu

    Odgovori

  • Goca Bg

    22.10.2020 #2 Author

    Strasno…da nema reakcije…

    Odgovori

  • Nataly

    23.10.2020 #3 Author

    Jedino rešenje je da prestanu da plaše ljude ovom pandemijom i da ne donose mere koje nisu adekvatne za sve situacije.

    Odgovori

  • SANJA

    1.3.2022 #4 Author

    Jednostavno posledica pandemije,nisu samo oni u krizi,istina ugostiteljski sektoe ie najvise propatio,ali ni ostale branse nisu mnogo iza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...