AquaWeb iz atmosfere prikuplja i skladišti vodu

Hrvatsko rešenje za navodnjavanje manjih površina dok traje suša

AgrobiznisBiznisEURegionVesti

11.5.2021 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrvatsko rešenje za navodnjavanje manjih površina dok traje suša Hrvatsko rešenje za navodnjavanje manjih površina dok traje suša
Hrvatska biomimetička kompanija CROdelicious dizajnirala je AquaWeb, sistem za dobijanje vode iz atmosfere, koji će u pilot fazi projekta testirati Zadarski Univerzitet. Na čelu... Hrvatsko rešenje za navodnjavanje manjih površina dok traje suša

Hrvatska biomimetička kompanija CROdelicious dizajnirala je AquaWeb, sistem za dobijanje vode iz atmosfere, koji će u pilot fazi projekta testirati Zadarski Univerzitet.

Na čelu kompanije nalaze se direktorka Ana Jel Prelog (Ana Yael Prelog) i hrvatsko-američka naučnica Anamarija Frankić, piše portal Poslovni.hr.

AquaWeb dizajn biće testiran u „Baštici“ Univerziteta u Zadru, u saradnji sa Agencijom za razvoj Zadarske županije Zadra Nova.

“Generalno, cilj je ojačati prilagođavanje i otpornost lokalnih zajednica na klimatske promene, kojima danas svedočimo”, istakla je direktorka agencije Marina Dujmović Vuković.

Pilot faza projekta planiranja, dizajniranja i izgradnje AquaWeb-a je ključni deo projekta AdriaClim, ukupne vrednosti 8,8 miliona evra.

Foto: Pixabay/ju Irun

Kako radi ova inovacija?

Kroz mehanizme AquaWeb-a voda iz vazduha se apsorbuje i skladišti. Kako je objasnila Frankić, na taj način se otvara mogućnost za navodnjavanje manjih vodenih površina u vreme suše.

“AquaWeb deluje poput upijajuće infrastrukture za atmosfersku vodu, i to oponašajući način na koji paukova mreža sakuplja vodu, tehniku skladištenja vode po primerima različitih sukulentnih biljaka, zatim transport vode poput micelijuma i strukturnu podršku u obliku pčelinjih saća“, izjavila je Frankić za medije.

Ona je dodala da na talasu ubrzanog razvoja poslednjih 25 godina koji prate klimatske promene, biomimikrija na velika vrata ulazi u poslovanje. Dok su bioinovacije cenjene u svetu od finansijskog sektora koji u njih ulaže velike svote novca, i u Hrvatskoj ovakva rešenja postoje, ali nisu prepoznata ili se za mnoge ne zna.

„U prirodi postoje hidrofilne i hidrofobne nano strukture na koji način različite vrste u prirodi apsorbuju vodu iz vazduha. Stoga se i ovaj projekat temelji na nanotehnologijama“, objasnila je Frankić.

  • Anna

    11.5.2021 #1 Author

    Svaka čast na inovativnosti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...