I APPLE SE UKLJUČUJE U TRKU Od 2024. novi takmičar na tržištu električnih automobila

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

22.12.2020 17:04 Autor: Marko Miladinović 3

I APPLE SE UKLJUČUJE U TRKU Od 2024. novi takmičar na tržištu električnih automobila I APPLE SE UKLJUČUJE U TRKU Od 2024. novi takmičar na tržištu električnih automobila
Već godinama se „šuška“ da tehnološki gigant, poznat pre svega po proizvodnji svojih iPhone pametnih telefona, radi na tajanstvenom projektu Titan. Iako predstavnici kompanije... I APPLE SE UKLJUČUJE U TRKU Od 2024. novi takmičar na tržištu električnih automobila

Već godinama se „šuška“ da tehnološki gigant, poznat pre svega po proizvodnji svojih iPhone pametnih telefona, radi na tajanstvenom projektu Titan. Iako predstavnici kompanije Apple nikada zvanično nisu potvrdili glasine, govori se da je u pitanju dizajn i proizvodnja inovativnih samovozećih električnih automobila.

Sada smo prvi put dobili zvanično saopštenje, ali po svoj prilici na vozila bez vozača ipak ćemo sačekati još neko vreme.

Naime, Reuters izveštava da Apple pokreće sopstvenu proizvodnju „normalnih“ električnih automobila od 2024. godine.

Za sada se zna za jednu inovativnu promenu u odnosu na konkurenciju iz Tesle i ostalih tradicionalnih automobilskih proizvođača. U pitanju je korišćenje baterije sačinjene od jedne ćelije, po svoj prilici od litijuma, gvožđa i fosfata, koja se manje zagreva od dosadašnjih i, što je još važnije, u sebi ne sadrži kobalt.

Ova činjenica od posebnog je značaja za humanitarne organizacije i intitucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i pravima deteta, jer se najveća nalazišta kobalta na planeti nalaze u Demokratskoj Republici Kongo, gde na njegovoj eksploataciji učestvuju često i deca mlađa od deset godina.

Foto: Pixabay.com

Pored toga, vozila sa znakom Apple biće opremljena i LiDAR sistemom za precizno praćenje okoline automobila, što govori u prilog ranijoj pretpostavci o razvoju tehnologija za kreiranje automobila bez vozača.

U ovom trenutku nepoznanica je da li će Apple za ove potrebe podići sopstvene proizvodne pogone ili će za te potrebe angažovati fabrike drugih proizvođača.

Mediji koji se bave auto-industrijom za sada nazivaju Apple automobile od milošte iCar i AppleEV, mada iz same kompanije nije bilo nikakve potvrde o njihovom budućem imenu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...