Efektiva godinama unazad ukazuje da je naplata grejanja po kvadraturi nezakonita

Imaju li građani pravo na umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone?

InfrastrukturaNovacSrbijaU fokusuVesti

14.10.2022 14:52 Autor: Marija Jovanović 26

Imaju li građani pravo na umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone? Imaju li građani pravo na umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone?
Početak grejne sezone u Srbiji je odložen, a tople radijatore građani će umesto od 15. oktobra moći da očekuju tek od 1. novembra. Iako... Imaju li građani pravo na umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone?

Početak grejne sezone u Srbiji je odložen, a tople radijatore građani će umesto od 15. oktobra moći da očekuju tek od 1. novembra.

Iako se u prethodnih nedelju dana dosta spekulisalo o ovoj temi, premijerka Srbije Ana Brnabić u četvrtak je izjavila da će, po prognozama, temperature do kraja oktobra biti veće od prosečnih i da neće biti potrebe za daljinskim grejanjem, ali da odluke o početku grejne sezone donose lokalne samouprave.

Predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović kaže za Biznis.rs da je rok za početak grejne sezone propisan odlukom Grada Beograda i da ne bi tek tako smelo da dođe do pomeranja, naročito kada se uzme u obzir da građani grejanje u Srbiji plaćaju tokom cele godine i da se ono ne plaća po potrošnji već po kvadraturi stana što je, po njegovim rečima, nezakonito i na šta ovo udruženje ukazuje godinama unazad.

Kako stoji u zvaničnoj Odluci o snabdevanju toplotnom energijom, grejna sezona u Beogradu počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12 stepeni ili nižu.

“Naplata grejanja po kvadraturi stana je nezakonita. Zakon o zaštiti potrošača propisuje isključivo naplatu po potrošnji, kao i kod svih drugih komunalnih usluga poput vode ili struje – kada se izmeri koliko je potrošač tu uslugu koristio u toku jednog meseca i onda mu se dostavi račun. Osim toga, ovakva vrsta naplate nije ni logična jer, recimo, prema sadašnjem sistemu u stanu od 40 kvadrata neko može da ima pet radijatora, a neko u stanu od 60 kvadrata četiri i temperatura neće biti ista u svakom objektu”, podvlači Gavrilović.

Dejan Gavrilović / Foto: Medija centar

Na pitanje kako se onda godinama unazad vrši naplata grejanja na ovaj način ako je sadašnji sistem nezakonit, predsednik Efektive kaže da mi imamo apsurdnu situaciju jer naša država pod pritiskom EU donosi zakone koje usklađuje sa evropskim normama, gde spada i Zakon o zaštiti potrošača koji propisuje naplatu po potrošnji, dok je realno stanje u ovoj kao i u mnogim drugim oblastima drugačije.

“Radi se onako kako nekome pogoduje, a u ovoj situaciji to je beogradska toplana koja je tokom 2020. i 2019. godine imala 25 i 35 miliona evra čiste dobiti. Zašto bi se oni odricali tolikog profita tek tako? Tako će biti dokle god pritisak javnosti ne bude veći, kako bi neko seo i rešio taj problem”, navodi Gavrilović.

Prema zvaničnim podacima bonitetne kuće CompanyWall, JKP Beogradske elektrane ostvarile su u 2021. godini dobit od 23,21 miliona evra, tokom 2020. godine 26,59 miliona, a u 2019. godini 34,16 miliona evra.

Zakon predviđa pravično umanjenje cene

Iako su dnevne temperature iznad proseka, veliki broj građana tvrdi da im je u stanovima tokom večernjih i jutarnjih sati hladno i da su prinuđeni da greju prostorije u kojima borave uz pomoć grejalica i klima uređaja, a to znači i veću potrošnju električne energije koja je već poskupela od 1. septembra.

Na pitanje imaju li građani pravo na umanjenje računa zbog odlaganja grejne sezone, Gavrilović odgovara da po zakonu imaju.

“U samom Zakonu o zaštiti potrošača precizira se da ako je usluga nesaobrazna potrošač ima pravo na pravično umanjenje cene. Znači, gledajući zakon – da, ali posmatrajući dugogodišnju praksu i ponašanje ovih preduzeća – ne. I ranije se dešavalo da dođe do pomeranja grejne sezone zvanično ili nezvanično i građani ni tada nisu dobijali umanjene račune”, ističe naš sagovornik.

“Kada bi se grejanje prebacilo na naplatu po potrošnji ne bi bilo potrebe za ovakvim stvarima. Građani bi i sami štedeli i na taj način bi uticali na svoje račune. Ovako nema potrebe za štednjom jer svakog meseca svakako plaćaju grejanje. Sa druge strane, potrošači se na ovaj način podstiču da više koriste struju jer je očigledno da je u stanovima noću i ujutru hladno”, ocenjuje Gavrilović.

Toplane čekaju odluke lokalnih samouprava

Početak grejne sezone, koja bi zvanično trebalo da startuje 15. oktobra, odrediće ponaosob svaka lokalna samouprava, a popust je izvestan samo za one koji imaju ugrađene merače potrošnje, rekli su danas predstavnici toplana agenciji Beta. Direktori toplana čekaju odluke lokalnih samouprava, kao njihovih osnivača, jer nisu u svima određeni isti preduslovi za početak grejanja.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je za Betu da kod većine potrošača ne postoje preduslovi za obračun popusta na utrošenu toplotnu energiju. On je naveo da je od 350.000 stanova u Beogradu u svega 50.000 ugrađen kalorimetar za merenje potrošnje toplotne energije jer o tome, između ostalog, odlučuju i skupštine stanara.

„U ovakvoj energetskoj krizi moramo biti racionalni i ne tražiti da grejanje počne kada je formalno predviđeno iako je temperatura iznad praga koji je utvrđen za početak grejne sezone. Nije vreme da tražimo grejanje po kalendaru, a da držimo otvorene prozore“, rekao je Papović.

  • Dea

    14.10.2022 #1 Author

    Nemaju prava ni na sta

    Odgovori

  • NATI29

    14.10.2022 #2 Author

    Retko ko ce imati i ostvariti popust

    Odgovori

  • Dragica

    14.10.2022 #3 Author

    Kod vertikalnih vodova se grejanje plaća po m2 jer ne postoji kalorimetar za svakog i ne može se postaviti. U Subotici se cena od 1.nivembra povećava za 15 % i plaćamo po formuli koji samo oni znaju. Podstanice mere potrošnju i deli se po m2 i kvh , cele godine plaćamo naknadu za održavanje 35/m2 din, a za grejanle po “potročnji“ . Za stan od 43 m2 je prošla godina iznosila 52.000 din i nije bilo velike zime ni snega.Ako smanjite grejanje, ne podižite cene .

    Odgovori

  • goca87

    14.10.2022 #4 Author

    Ako imaju treba da iskoriste

    Odgovori

  • Anna

    14.10.2022 #5 Author

    Imamo pravo koje ne možemo da ostvarimo.

    Odgovori

  • SRDJAN

    14.10.2022 #6 Author

    Trebalo bi da bude kolko koristis tolko platis

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.10.2022 #7 Author

    Nema od toga nista,sve ce biti kao i do sada. .

    Odgovori

  • VOJKAN

    15.10.2022 #8 Author

    Treba da puste grejanje, krenulo je hladnjikavo vreme, pogotovo noći

    Odgovori

  • DUSICA

    15.10.2022 #11 Author

    Trebalo bi da imaju grejanje koje plaćaju cele godine. A prava nikakva nemaju niti će ih imati nažalost.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    15.10.2022 #13 Author

    Kad je kome država nešto refundirala

    Odgovori

  • Ceca

    15.10.2022 #14 Author

    Umanjiti racune ako kasnije krene grejna sezona!

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    15.10.2022 #15 Author

    Naravno da treba da imaju

    Odgovori

  • Maša

    16.10.2022 #16 Author

    Ko jos veruje u to?!

    Odgovori

  • LEKI

    16.10.2022 #17 Author

    Teska situacija

    Odgovori

  • STRAHINJA

    16.10.2022 #18 Author

    Cujem da su pocele i tuzbe, tako i treba, placamo cele godine i ocekujemo isporuku

    Odgovori

  • Maša

    16.10.2022 #19 Author

    Da je srece tako bi i bilo…

    Odgovori

  • MADMAX

    16.10.2022 #20 Author

    Nego šta.

    Odgovori

  • MADMAX

    16.10.2022 #21 Author

    Samo po džepu građana.

    Odgovori

  • MarijaS

    16.10.2022 #22 Author

    I da se ima pravo,nece umanjiti račune

    Odgovori

  • Milovan94

    16.10.2022 #23 Author

    Naravno da imaju.

    Odgovori

  • Ceca

    16.10.2022 #24 Author

    Logicno pitanje

    Odgovori

  • Jovana24

    20.10.2022 #25 Author

    Ako se veci broj ljudi zali, moguce je ostvariti nesto…

    Odgovori

  • GAGA

    22.10.2022 #26 Author

    Nemaju gradjani u Srbiji pravi ni na sta

    Odgovori

  • CUPKA

    29.10.2022 #27 Author

    Kad su gradjani Srbije imali pravo na nesto, nikad… Pa nece ni sad…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...