INDIJA I PAKISTAN NA IVICI RATA ZBOG PIRINČA Geografsko poreklo donosi velike prednosti u trgovini

AgrobiznisBiznisSvetVesti

2.11.2020 08:42 Autor: Marko Miladinović 1

INDIJA I PAKISTAN NA IVICI RATA ZBOG PIRINČA Geografsko poreklo donosi velike prednosti u trgovini INDIJA I PAKISTAN NA IVICI RATA ZBOG PIRINČA Geografsko poreklo donosi velike prednosti u trgovini
Odnosi između Indije i njenog severnog suseda Pakistana nikada nisu bili dobri, a sada su dobili dodatni povod za pogoršanje. Naime, zvaničnici iz Islamabada... INDIJA I PAKISTAN NA IVICI RATA ZBOG PIRINČA Geografsko poreklo donosi velike prednosti u trgovini

Odnosi između Indije i njenog severnog suseda Pakistana nikada nisu bili dobri, a sada su dobili dodatni povod za pogoršanje.

Naime, zvaničnici iz Islamabada izjavili su da će se „oštro usprotiviti“ apliciranju Indije da od Evropske unije dobije oznaku geografskog kvaliteta za basmati pririnač, karakterističnu sortu dugog zrna koja se gaji na Indijskom potkontinentu.  

Od 2006, godine EU uvozi basmati pirinač u ogromnim količinima iz obe azijske zemlje, uz trgovinske beneficije među kojima je svakako najvažnija nulta stopa carinjenja. Dve trećine ovog pirinča ulazi u EU iz Indije, a jedna trećina iz Pakistana.

Dobijanjem specifične oznake zaštićenog geografskog porekla (GI) izvoznici dolaze u položaj da mogu da povećaju cenu svog proizvoda, a u konkretnom slučaju u vezi sa basmati pirinčem, i da zadrže ranije dogovoren povoljan spoljnotrgovinski status.

Drugim rečima, dodela GI praktično obezbeđuje ekskluzivan trgovinski ugovor za plasman na evropsko tržište.

U podnetoj aplikaciji stoji da se basmati proizvodi u osam indijskih država, prenosi Guardian.

Istovremeno, dok se indijski izvoz postepeno smanjuje jer ne zadovoljava evopske standarde o upotrebi nedozvoljenih pesticida, izvoz duguljastog pirinča iz Pakistana u EU se povećao dva i po puta u poslednje dve godine, sa 120.000 na 300.000 tona.

Premijer Pakistana Imran Kan je istakao da je ovo pitanje od velike važnosti za trgovinske rezultate njegove zemlje.

Pakistanski ministar trgovine, predstavnici izvoznika pirinča i stručnjaci iz tamošnjeg Zavoda za intelektualnu svojinu u ovom trenutku sastavljaju žalbu na indijsku aplikaciju, koju će dostaviti Evropskoj komisiji do kraja novembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...