u evrozoni 8,1 procenat

Inflacija u EU rekordnih 8,8 odsto u maju

EUNovacVesti

18.6.2022 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Inflacija u EU rekordnih 8,8 odsto u maju Inflacija u EU rekordnih 8,8 odsto u maju
Inflacija u Evropskoj uniji (EU) i evrozoni dostigla je u maju najviše nivoe otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke, pokazao je najnoviji izvještaj. Na... Inflacija u EU rekordnih 8,8 odsto u maju

Inflacija u Evropskoj uniji (EU) i evrozoni dostigla je u maju najviše nivoe otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke, pokazao je najnoviji izvještaj.

Na nivou EU inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) porasla je u maju na 8,8 odsto, najviši nivo od početka 2001. godine kada je Eurostat počeo objavljivati podatke. U aprilu iznosila je 8,1 odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

U evrozoni skočila je sa 7,4 na 8,1 odsto, najviši nivo od 1996. godine, potvrdio je evropski statistički zavod procenu objavljenu krajem maja. U maju prošle godine iznosila je 2,3 odsto u EU i 2,1 odsto u evrozoni.

Najveći udeo u stopi inflacije u evrozoni u maju imale su cene energije, čak 3,87 postotnih bodova. Slede cene hrane s udelom od 1,59 postotnih bodova i cene usluga s 1,46 postotnih bodova. Cene energije bile su u maju u zoni primene zajedničke valute više 39,1 odsto nego prošle godine, a cene hrane devet odsto.

Najviše su u maju porasle potrošačke cene u baltičkim zemljama, 20,1 odsto u Estoniji, te 18,5 odsto u Litvaniji i 16,8 odsto u Letoniji. Dvocifrene stope inflacije beležile su i Hrvatska, Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Holandija, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Najnižu stopu inflacije imale su Francuska i Malta, od 5,8 odsto. Samo u Holandiji cene su u maju porasle nešto blaže nego u aprilu, pokazuje Eurostatov izveštaj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...