Najblaži rast potrošačkih cena beleže Austrija i Malta

Inflacija u Evropskoj uniji dostigla nove rekordne nivoe

EUNovacVesti

18.3.2022 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Inflacija u Evropskoj uniji dostigla nove rekordne nivoe Inflacija u Evropskoj uniji dostigla nove rekordne nivoe
Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji i evrozoni u februaru je dostigla nove rekordne nivoe, podstaknuta nastavljenim snažnim rastom cena energenata, pokazao je izveštaj... Inflacija u Evropskoj uniji dostigla nove rekordne nivoe

Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji i evrozoni u februaru je dostigla nove rekordne nivoe, podstaknuta nastavljenim snažnim rastom cena energenata, pokazao je izveštaj Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), u februaru je dostigla rekordnih 6,2 odsto, skokom od 0,6 procentnih bodova u odnosu na januar, pokazali su podaci evropskog statističkog ureda.

U evrozoni inflacija je uvećana 0,8 procentnih bodova, na 5,9 odsto, dostigavši novi najviši nivo otkad se prikupljaju podaci. Eurostat je time podigao prvu procenu, objavljenu početkom meseca, od 0,1 procentni bod, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U februaru prošle godine u EU su potrošačke cene na godišnjem nivou uvećane 1,3 odsto, a u evrozoni 0,9 odsto.

Rekordna stopa inflacije najvećim delom odražava skok cena energenata od 32 odsto u području primene zajedničke evropske valute.

Inflacija je na godišnjem nivou ubrzala u 25 zemalja članica EU, a usporila samo u Holandiji i Poljskoj.

U drugom ovogodišnjem mesecu dvocifrene godišnje stope inflacije ponovno su zabeležile Litvanija i Estonija, gde su cene skočile 14 odsto, odnosno 11,6 odsto. Grupi se pridružila i Češka, s rastom potrošačkih cena od deset odsto.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, rast cena u februaru je ubrzao, na 5,5 odsto s 5,1 odsto u januaru, iako je izostao efekt niske uporedne osnovice u drugoj polovini 2020. godine, povezan sa sniženom stopom poreza na dodatu vrednost (PDV).

Istu godišnju stopu inflacije zabeležila je i Austrija, a blizu je i Irska s 5,7 odsto. U Hrvatskoj i Grčkoj je inflacija u februaru iznosila 6,3 odsto, u Italiji 6,2 odsto, a Slovenija sedam odsto.

Najblaži rast potrošačkih cena ponovo je zabeležila Francuska 4,2 odsto, kao i Malta.

U grupi s najblažom inflacijom nalaze se Portugalija, Finska i Švedska, gde su potrošačke cene u poređenju s istim mesecom prošle godine porasle po 4,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...