Prema preliminarnim rezultatima Eurostata

Inflacija u evrozoni u avgustu 2,2 odsto

EUVesti

30.8.2024 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u evrozoni u avgustu 2,2 odsto Inflacija u evrozoni u avgustu 2,2 odsto
Očekuje se da će godišnja inflacija u evrozoni iznositi 2,2 procenta u avgustu tekuće godine, što je pad u odnosu na 2,6 odsto u... Inflacija u evrozoni u avgustu 2,2 odsto

Očekuje se da će godišnja inflacija u evrozoni iznositi 2,2 procenta u avgustu tekuće godine, što je pad u odnosu na 2,6 odsto u julu, prema preliminarnim procenama Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Gledajući glavne komponente inflacije u evrozoni, očekuje se da će usluge imati najvišu godišnju stopu u avgustu (4,2 odsto, u poređenju sa 4,0 odsto u julu), zatim hrana, alkohol i duvan (2,4 odsto, u poređenju sa 2,3 odsto u julu), saopšteno je u petak.

Rast harmonizovanog indeksa potrošačkih cena (HICP), preferiranog pokazatelja inflacije Evropske centralne banke (ECB), za 2,2 odsto na godišnjem nivou prema preliminarnim procenama za avgust, je u skladu sa tržišnim očekivanjima. Na mesečnom nivou, HICP je porastao za 0,2 odsto nakon što je u julu ostao nepromenjen.

Osnovni HICP, koji isključuje cene nestabilnih stavki kao što su hrana i energija, porastao je za 0,3 odsto na mesečnom nivou u avgustu i povećao se za 2,8 odsto na godišnjem nivou. Obe ove vrednosti su u skladu sa procenama analitičara.

Ovi podaci nisu izazvali promenu vrednosti evropske zajedničke valute. U trenutku objavljivanja, kurs evra prema dolaru bio je praktično nepromenjen u odnosu na prethodni dan, na nivou od 1,1080.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.