na najnižem nivou u proteklih 17 meseci

Inflacija u zemljama OECD-a i dalje u padu

SvetVesti

4.7.2023 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u zemljama OECD-a i dalje u padu Inflacija u zemljama OECD-a i dalje u padu
Godišnja potrošačka inflacija u oblasti Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pala je u maju na najniži nivo u poslednjih 17 meseci, uglavnom... Inflacija u zemljama OECD-a i dalje u padu

Godišnja potrošačka inflacija u oblasti Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pala je u maju na najniži nivo u poslednjih 17 meseci, uglavnom zbog pada cena energenata, pokazuju novi podaci.

Potrošačke cene su u maju porasle 6,5 odsto na godišnjem nivou, što je najsporiji rast od decembra 2021. godine, pokazuju podaci organizacije sa sedištem u Parizu, pri čemu je bazna inflacija usporila sa 7,4 procenta u aprilu.

Cene energenata su u maju pale za 5,1 odsto u odnosu na pre godinu dana, nakon rasta od 0,7 procenata u aprilu, dok je inflacija hrane smanjena na 11 procenata u maju sa 12,1 odsto u prethodnom mesecu, prenosi Anadolu Agency.

U odnosu na april, godišnja inflacija je opala u svim zemljama OECD-a osim u Holandiji, Norveškoj i Velikoj Britaniji.

Osnovna godišnja inflacija, isključujući hranu i energiju, u maju je pala na 6,9 odsto, hladeći se sa aprilskih 7,1 procenta.

U zemljama OECD-a, stope inflacije su se kretale od manje od tri procenta u Kostariki, Grčkoj i Danskoj, do više od 20 odsto u Mađarskoj i Turskoj.

Na strani Grupe sedam (G7), godišnja inflacija je u maju smanjena na 4,6 odsto, što je najniži nivo od septembra 2021. godine.

Najniže stope inflacije među zemljama G7 bile su u Japanu i Kanadi, obe ispod 3,5 odsto.

Godišnja inflacija u evrozoni pala je na 6,1 procenat sa sedam odsto u istom periodu.

U Grupi 20 (G20) nacija, rast potrošačkih cena je u maju smanjen na 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u odnosu na aprilski rast od 6,5 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...