Naglašeno da je sud jedini organ koji može tražiti dostavu ugovora

Inicijativa TAS preduzeće mere da bi sprečila državne organe da krše pravne normative

SrbijaTurizamVesti

2.2.2023 18:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inicijativa TAS preduzeće mere da bi sprečila državne organe da krše pravne normative Inicijativa TAS preduzeće mere da bi sprečila državne organe da krše pravne normative
Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije – Inicijativa TAS saopštila je da će preduzeti sve mere kako bi se stalo na put državnim... Inicijativa TAS preduzeće mere da bi sprečila državne organe da krše pravne normative

Udruženja turističkih agencija i turističkih radnika Srbije – Inicijativa TAS saopštila je da će preduzeti sve mere kako bi se stalo na put državnim organima da krše brojne zakonske normative, i sprečilo da se podaci iz ugovora, kao poverljivih dokumenata, unose u Centralni informacioni sistem (CIS).

„Proteklih godinu dana, Ministarstvo turizma je sa radnom grupom, u koju nije pozvalo sva strukovna, registrovana udruženja, radilo na projektu CIS-a, koji podrazumeva obavezno unošenje u taj sistem niza podataka turističkih agencija iz ugovora, kao poverljivog dokumenta“, navedeno je u saopštenju, a prenosi Beta.

Dodaje se da je sud jedini organ koji može tražiti dostavu ugovora, a da inspekcijski organi, tokom redovne ili vanredne kontrole, imaju pravo uvida u ugovor, ali ne i pravo kopiranja i iznošenja iz poslovnih prostorija privrednog subjekta.

„Turistička inspekcija već decenijama grubo krši zakon po kojem postupa i konstantno iznosi poverljiva dokumenta iz turističkih agencija u vidu kopija, što apsolutno nije dozvoljeno. Njihov pristup u kontroli je represivnog tipa, kazne su ogromne, a mere zatvaranja firme na 15, 60 i 90 dana apsurdne“, naglasili su iz Inicijative TAS.

Inicijativa TAS navela je da je pre izvesnog vremena Ministarstvo turizma prosledilo e-poštu svim registrovanim turističkim agencijama da obavezno prisustvuju obuci koju sprovodi Comtrade. Kada su, kako je navedeno, odgovorili da je to van zakonskih normativa, ostali su bez uzvraćenog odgovora.

„Inicijativa TAS i Udruženje privrednika i preduzetnika preduzeće sve mere kako bi se stalo na put kršenju brojnih zakonskih normativa i odbijanja da se odloži uvođenje e-fakture, da se neke delatnosti izuzmu iz obaveze izdavanja e-fiskalnih računa, represivne kontrole malih privrednika i zatvaranja njihovih firmi zbog administrativno-tehničkih propusta“, naglašeno je u saopštenju.

  • VERA

    2.2.2023 #1 Author

    I onda otkud vama moji podaci? Obavezno je da se štite podaci turista koji su navedeni prilikom potpisivanja ugovora sa Agencijom. Podrška za inicijativu TAS.

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.2.2023 #2 Author

    Slazem se,podaci treba da budu zasticeni…

    Odgovori

  • Maria

    4.2.2023 #3 Author

    Odlično!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...