stabilizacija indeksa, microsoft najveći dobitnik

Investitore na svetskim berzama ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija

BerzaFirme u fokusuNovacSvetVesti

28.4.2022 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investitore na svetskim berzama ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija Investitore na svetskim berzama ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija
Na Wall Street-u se trgovalo oprezno, a dobri poslovni rezultati kompanija ohrabrili su investitore, pa su zabrinutosti u vezi sa slabljenjem ekonomije, a rastom... Investitore na svetskim berzama ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija

Na Wall Street-u se trgovalo oprezno, a dobri poslovni rezultati kompanija ohrabrili su investitore, pa su zabrinutosti u vezi sa slabljenjem ekonomije, a rastom kamata, bile u drugom planu.

Dow Jones je u sredu ojačao je 0,19 odsto na 33.301 bod, dok je S&P 500 porastao 0,21 odsto na 4.183 poena. Nasdaq indeks oslabio je neznatno na 12.488 bodova, prenosi Mina.

Nakon oštrog pada dan pre, indeksi su se stabilizovali, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim finansijskim rezultatima niza kompanija.

Među najvećim dobitnicama bila je deonica Microsofta, nakon što je taj softverski div u poslovnom izveštaju objavio procene o rastu budućih prihoda.

Znatno je poskupela i deonica Vise, jer ova kompanija očekuje rast prihoda iznad onih pre pandemije korona virusa.

I većina drugih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Od 176 kompanija, koje su do sada objavile izveštaje, njih 80 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari procenjivali.

Obično očekivanja nadmaši oko 66 odsto kompanija.

Izvor: Pixabay.com

„U poslovnim izveštajima ima podbačaja, koji su ozbiljno kažnjeni, ali je ipak više je prebačaja, koji su dobro nagrađeni. Ipak, s rastom kamata i prinosima na desetogodišnje obveznice blizu 2,8 odsto, postavljaju se pitanja o rastu i valuacijama“, rekao je strateg u U.S. Bank Wealth Management-u, Rob Hejvort (Rob Haworth).

Dan pre, berzanski indeksi su oštro pali, pri čemu je Nasdaq zaronio na najnižu vrednost od kraja 2020. godine, jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (FED).

FED je na sednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, 0,25 procentnih poena, a već u maju verovatno će ih povećati dodatnih 0,5 procentnih poena.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim vrednostima u više od 40 godina, sve je jasnije da će FED i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Ulagače zabrinjavaju i vesti o širenju korona virusa u Kini, što je dovelo do zatvaranja Šangaja i nekoliko drugih gradova. To će usporiti ionako usporen rast druge po veličini svetske privrede.

Rast evropskih ekonomija biće usporen zbog rata u Ukrajini.

I na evropskim berzama cene deonica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 odsto na 7.425 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 odsto na 13.793 poena, a pariski CAC 0,48 odsto na 6.445 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...