Novi modeli iz fabrike izlaze 2024. godine

U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili, vrednost investicije 190 miliona evra

Vesti

28.4.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili, vrednost investicije 190 miliona evra U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili, vrednost investicije 190 miliona evra
Predstavnici kompanije Stellantis i Vlade Srbije potpisali su danas u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici u Kragujevcu. Predsednik Srbije... U Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili, vrednost investicije 190 miliona evra

Predstavnici kompanije Stellantis i Vlade Srbije potpisali su danas u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle potpisivanja ugovora rekao da time počinje nova era u investicijama u Srbiji.

Kako je objasnio, nova investcija u kragujevačkoj fabrici automobila biće u vrednosti 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra. On je kazao da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023. godine, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024. godine.

Novi model električnog automobila će, po rečima Vučića, biti namenjen srednjoj klasi.

On je istakao da „moramo da počnemo da pripremamo Srbiju za električne i blago hibridne automobile“, i dodao da to znači i promenu svih strateških planova vezanih za energiju. S tim u vezi podsetio je i da je cena električnog automobila značajno veća od onog sa klasičnim motorom iste klase.

„Moramo da razmišljamo o ceni električne energije, da imamo jeftinu, odnosno od drugih jeftiniju struju. Da bismo to postigli moramo da imamo više obnovljive energije, da krenemo u izgradnju reverzibilnih elektrana. Mnogo posla i stvari je pred nama. Moramo da se promenimo da bismo u potpunosti bili spremni, jer 2035. godine neće postojati nikakva druga vozila osim električnih“, dodao je Vučić.

Izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavareš rekao je da se auto-industrija suočava sa veoma dubokom i brzom transformacijom, jer se mora menjati sve, ne samo tehnologija vozila.

On je istakao da je ugovor sa Srbijom srž za sprovođenje plana Stellantisa da napreduje do 2030. godine i dodao da je kompanija imala izazovnu 2021. godinu, ali i da je postigla izuzetne rezultate, uključujući i fabriku u Srbiji.

Vučić je jutros razgovarao sa rukovodstvom kompanije Stellantis, koje predvodi izvršni direktor Karlos Tavares (Carlos Tavares), a sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Stellantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles i francuske PSA grupe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...