Preuzimanje popularne društvene mreže sve neizvesnije

Investitori tužili Maska i Twitter

InvesticijeNovacSvetVesti

27.5.2022 11:16 Autor: Vladimir Jokanović 3

Investitori tužili Maska i Twitter Investitori tužili Maska i Twitter
Investitori kompanije Twitter podneli su tužbu protiv Ilona Maska (Elon Musk) i platformu društvene mreže zbog postupanja sa njegovom ponudom od 44 milijarde dolara... Investitori tužili Maska i Twitter

Investitori kompanije Twitter podneli su tužbu protiv Ilona Maska (Elon Musk) i platformu društvene mreže zbog postupanja sa njegovom ponudom od 44 milijarde dolara za preuzimanje kompanije. U tužbi je navedeno da je Mask višestruko prekršio korporativne zakone Kalifornije.

Mask je optužen za „nepravno ponašanje“, jer su njegove „lažne izjave i manipulacije“ tržištem stvorile „haos“ u sedištu kompanije Twitter u San Francisku, prenosi BBC. Akcije Twittera oslabile su oko 27 odsto u odnosu na cenu od 54,20 dolara po akciji, koliko je ponudio Mask.

U tužbi se tvrdi da je Mask imao finansijsku korist od odlaganja objavljivanja svog značajnog udela u Twitteru i plana da postane član upravnog odbora kompanije. Takođe je navedeno da je nekoliko Maskovih objava, koji je redovan korisnik platforme sa više od 95 miliona pratilaca, bilo „obmanjujuće“.

To uključuje objavu u kojoj je Mask naveo da je njegova ponuda za preuzimanje kompanije Twitter na čekanju zbog njegovih sumnji u broj lažnih naloga na platformi. Podnosioci tužbe tvrde da to „predstavlja pokušaj da se manipuliše tržištem akcija“, jer je Mask navodno znao za lažne naloge pre nego što je dao ponudu.

Mask je optužen da je kasnije ponovio te navode, uz obrazloženje da „dogovor ne može da napreduje“ zbog lažnih naloga. Jedan od advokata koji zastupaju investitore rekao je da je tužba podneta jer Mask „nastavlja da omalovažava kompaniju koju želi da kupi za 44 milijarde dolara u pokušaju da ponovo pregovara o kupoprodajnoj ceni“.

Prema rečima advokata, sudski predmet koji je otvoren u San Francisku, treba da proglasi Maska odgovornim za „njegovo nezakonito ponašanje“. S druge strane Mask tvrdi da je dogovor o preuzimanju kompanije zapeo zbog lažnih naloga, kojih je mnogo više od pet odsto koliko je potvrdila kompanija Twitter.

Foto: Youtube screenshot

Analitičari spekulišu da Mask možda traži način da smanji svoju ponudu za preuzimanje kompanije ili da odustane od sporazuma. On je u nekoliko objava naveo da je zabrinut zbog neutvrđenog broja lažnih naloga ili botova na Twitteru.

Mask je nagovestio da bi mogao da traži da plati manje od 44 milijarde dolara za Twitter, koliko je ponudio u martu. Govoreći na tehnološkoj konferenciji ranije ovog meseca, on je naveo da sklapanje sporazuma po nižoj ceni „nije isključeno“. Mask, kao ni Twitter još se nisu oglasili povodom tužbe investitora.

Nakon što je obznanio dogovor o preuzimanju Twittera, Mask je najavio deblokadu naloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). „Poništio bih trajnu zabranu (Trampa), ali još nemam Twitter, tako da ovo nije konačno da će se ta stvar dogoditi. Zabrana Trampa na Twitteru nije ućutkala Trampa. Pojačala ga je među desničarima. Zbog toga je to moralno pogrešno i potpuno glupo“, naveo je Mask.

Tramp je ranije ove nedelje izjavio da je Twitter „umirući tigar“, i ponovio da ne planira povratak na popularnu društvenu mrežu, budući da je u međuvremenu pokrenuo svoju platformu Truth Social i kako je naveo, dobro mu ide. Tramp je ocenio da je Masku „očajnički potreban“ na Twitteru, kao i da je pred kompanijom „loša budućnost“, imajući u vidu „lažne naloge i sve ostalo“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...