Četiri oblasti okupiće kompanije, startapove, državne institucije i investitore da podstaknu konkurentnost srpske privrede

Ističe rok za prijave za pilot superklastere

PoslovanjeSrbijaVesti

28.2.2022 16:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ističe rok za prijave za pilot superklastere Ističe rok za prijave za pilot superklastere
Javni poziv za prve pilot superklastere, koji je krajem prošle godine raspisan u okviru projekta Srbija Inovira, završava se 28. februara.  U prethodnih nekoliko... Ističe rok za prijave za pilot superklastere

Javni poziv za prve pilot superklastere, koji je krajem prošle godine raspisan u okviru projekta Srbija Inovira, završava se 28. februara. 

U prethodnih nekoliko meseci imali smo priliku da se bliže upoznamo sa oblastima koje su pokazale da imaju najviše potencijala za “udruživanje subjekata inovacionog ekosistema” i njihovu saradnju na projektima koji će imati veliki privredni značaj. 

Navedene oblasti su Web3 i blokčejn tehnologije, gejming okruženje i virtuelna realnost, napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji i visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane. Jedna od ovih oblasti biće odabrana za kreiranje superklastera, čiji je cilj povećavanje konkurentnosti naše zemlje na međunarodnim tržištima.

Kako se navodi, projekat koji realizuju ICT Hub i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) trajaće četiri i po godine, a u okviru njega biće preduzete aktivnosti kojima će biti stvoreno pogodno okruženje za razvoj inovacija. 

Po okončanju javnog poziva, u zavisnosti od broja učesnika, kompanije, obrazovne institucije, startapovi, ulagači i državne institucije iz četiri oblasti udružiće se u pilot superklastere koji će biti testirani u realnom poslovnom okruženju. 

Faza testiranja trajaće do juna 2023. godine, kada će oblast sa najboljim rezultatima biti prepoznata kao novi lider u sferi inovacija i, kao takva, predstavljena međunarodnom tržištu.  

  • JANA

    28.2.2022 #1 Author

    Nasa zemlja kaska sa pilotima ,uglavnom mladi koji su se skolovali za letenje zavrsavaju u stranim firmamam,znam dosta momaka ,problem.nas i nasih drzavnih organa

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.2.2022 #2 Author

    Svakako Srbiji treba bolje mesto na medjunarodnom trzistu i nove inovacije ce sigurno tome doprineti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...