ISTORIJSKA RECESIJA U EVROPSKOJ UNIJI Pad od 7,4 odsto u ovoj godini

EUVesti

6.5.2020 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ISTORIJSKA RECESIJA U EVROPSKOJ UNIJI Pad od 7,4 odsto u ovoj godini ISTORIJSKA RECESIJA U EVROPSKOJ UNIJI Pad od 7,4 odsto u ovoj godini
Evropska komisija u prvim ekonomskim prognozama posle izbijanja pandemije korona virusa procenila je da će ekonomija u Evropskoj uniji (EU) u ovoj godini doživeti... ISTORIJSKA RECESIJA U EVROPSKOJ UNIJI Pad od 7,4 odsto u ovoj godini

Evropska komisija u prvim ekonomskim prognozama posle izbijanja pandemije korona virusa procenila je da će ekonomija u Evropskoj uniji (EU) u ovoj godini doživeti recesiju istorijskih razmera, uprkos brzom i sveobuhvatnom odgovoru na krizu, kako na nivou EU, tako i u državama članicama.

U Evrozoni (koju čini 19 zemalja) očekuje se pad od 7,7 odsto, a sledeće godine rast od 6,3 procenta. Na nivou čitave EU (EU27) u ovoj godini se očekuje pad privredne aktivnosti od 7,4 odsto, a naredne godine se očekuje rast od 6,1 odsto. Najmanji ekonomski pad ove godine očekuje se u Poljskoj – 4,3 odsto, a najveći u Grčkoj 9,7 odsto, Italiji 9,5 odsto i Španiji 9,4 odsto.
Evropska komisija je procenila i da će Hrvatska u ovoj godini zabeležiti pad na nivou od 9,1 odsto, a sledeće godine rast od 7,5 procenata. To su nešto povoljnije procene od onih koje je uradila Vlada Hrvatske, koja za ovu godinu predviđa pad od 9,4 odsto, a sledeće godine oporavak od 6,1 procenat, prenosi novac.hr.

Evropska komisija procenjuje da je hrvatska ekonomija u krizu zbog pandemije korona virusa ušla u znatno boljem stanju nego u veliku finansijsku krizu 2008. godine.

Ove prognoze Evropske komisije (EK) date su pod pretpostavkom da će se mere za suzbijanje pandemije postupno ukidati tokom 2020. godine, što bi omogućilo hrvatskoj ekonomiji da se brzo oporavi tokom 2021. godine. Evropska komisija posebno ističe da veliko oslanjanje na turizam pogoršava pad i predstavlja rizik u slučaju dužih ograničenja putovanja. Prema procenama EK, budžetski deficit Hrvatske ove godine mogao bi da iznosi 7,1 odsto BDP, a sledeće godine 2,2 odsto. Komisija takođe predviđa snažan rast javnog duga na 88, 6 odsto BDP sa prošlogodišnjih 73, 2 odsto.

  • Lazar

    8.5.2020 #1 Author

    Izvucice se, to je trenutno stanje vec za dva do tri meseca osetice se vracanje u normalan zivot.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...