Jedna od najvećih kazni u Evropi izrečena američkom gigantu

Italija kaznila Amazon sa 1,13 milijardi evra

BiznisEUNovacSvetVesti

9.12.2021 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italija kaznila Amazon sa 1,13 milijardi evra Italija kaznila Amazon sa 1,13 milijardi evra
Italijanski antimonopolski regulator saopštio je danas da je novčano kaznio kompaniju za e-trgovinu Amazon sa 1,13 milijardi evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije, što je... Italija kaznila Amazon sa 1,13 milijardi evra

Italijanski antimonopolski regulator saopštio je danas da je novčano kaznio kompaniju za e-trgovinu Amazon sa 1,13 milijardi evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije, što je jedna od najvećih kazni u Evropi izrečena nekom američkom tehnološkom divu.

Amazon je izrazio „snažno neslaganje“ sa odlukom italijanskog regulatora i najavio žalbu.

Nadzor regulatora na globalnom nivou nad tehnološkim gigantima se pojačao nakon niza skandala zbog ugrožavanja privatnosti i pružanja dezinformacija, kao i žalbi nekih kompanija da te firme zloupotrebljavaju svoju tržišnu moć.

Pored Amazona, u Evropi su pod pojačanim nadzorom i Alphabetov Google, Facebook, Apple i Microsoft, piše Reuters.

Italijanski nadzorni organ je u saopštenju naveo da je Amazon iskoristio svoju dominantnu poziciju na italijanskom tržištu usluga kako bi favorizovao logističke usluge prodavaca koji su aktivni na njegovom italijanskom veb sajtu Amazon.it.

Vlasti su precizirale da Amazonov servis za posredovanje na tržištu usluga FBA, s nizom ekskluzivnih pogodnosti, uključujući oznaku Prime, pomogao većoj vidljivosti isključivo korisnika tog servisa i povećanju prodaje na Amazon.it.

„Amazon sprečava uključivanje ponuda prodavaca trećih strana s oznakom Prime kojima ne upravlja FBA“, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Reuters.

Etiketa Prime omogućava povoljnije uslove prodaje za više od sedam miliona najlojalnijih potrošača i kupaca s velikom potrošnjom, koji su članovi Amazonovog programa lojalnosti.

Iz Amazona su poručili da je FBA servis „potpuno opciona usluga“ i da je većina prodavaca trećih strana na Amazonu ne koristi.

„Prodavci koji izaberu FBA to čine jer je taj servis efikasan, povoljan i konkurentan u pogledu cena. Predložena novčana kazna i pravni lekovi su neopravdani i neodmereni“, navodi se u saopštenju kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...