Dve države se dogovorile o raspolaganju morskim dobrom

Italija ratifikovala sporazum o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni sa Grčkom

EUVesti

1.6.2021 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Italija ratifikovala sporazum o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni sa Grčkom Italija ratifikovala sporazum o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni sa Grčkom
Italijanski Senat ratifikovao je pomorski sporazum sa Grčkom kojim su obe države članice Evropske unije razgraničile svoje ekonomske zone, prenosi Greekreporter. U saopštenju grčkog... Italija ratifikovala sporazum o Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni sa Grčkom

Italijanski Senat ratifikovao je pomorski sporazum sa Grčkom kojim su obe države članice Evropske unije razgraničile svoje ekonomske zone, prenosi Greekreporter.

U saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da „Grčka pozdravlja ratifikaciju sa 223 glasa „za“ i samo dva uzdržana od strane italijanskog Senata. U pitanju je bilateralni dogovor o razgraničenju odgovarajućih pomorskih zona, koji je potpisan u Atini još u junu 2020. godine.

„Ovaj sporazum, za koji se očekuje da će stupiti na snagu u bliskoj budućnosti, potvrđuje posvećenost Grčke i gotovo svih susednih država međunarodnom pravu, a posebno Konvenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu (UNCLOS), koji odražava običajno pravo i koji sve države imaju obavezu da poštuju i sprovode”, kaže se u zavničnom saopštenju.

Pomorski sporazum Grčka – Italija

Potpisivanje sporazuma o granicama Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) dogodilo se tokom sastanka dva ministra spoljnih poslova zemalja, Nikosa Dendisa (Nikos Dendias) i Luiđija di Maja (Luigi di Maio) 2020. godine u Atini.

Dve zemlje su tada uspele da premoste razlike, nakon što je razmotrena zabrinutost Rima u vezi sa pravima ribolova u Jonskom moru. Sporazum je produženje prethodnog sporazuma o pomorskim granicama koji su Italija i Grčka potpisale 1977. godine, a očekuje se otvaranje mogućnosti za sličan sporazum sa Albanijom.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis (Kiriakos Mitsotakis) pozdravio je sporazum kao „model saradnje i dobrosusedskih odnosa“. On je u parlamentu u junu 2020. godine izjavio da sporazum između Atine i Rima „opisuje obim pomorskih zona koje se mogu iskoristiti i priznaje na najformalniji način da ostrva imaju ista suverena prava kao kontinentalne kopnene mase“.

Šta je isključiva ekonomska zona ili EEZ?

Koncept EEZ usvojen je 1982. godine na Trećoj konferenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu. Njime je regulisano da suverena država poseduje posebna prava u pogledu istraživanja i upotrebe morskih resursa, uključujući alternativna sredstva za proizvodnju energije, iz vode i vetra. Područje EEZ se proteže izvan teritorijalnih voda države i do 200 nautičkih milja od njene obale, dok se nadležnost obalske države odnosi na morsko dno i vode ispod površine mora.

Što se tiče teritorijalnih voda i kontinentalnih granica različitih država, ako se EEZ dve zemlje preklapaju i međusobno komuniciraju, na susednim državama je da zajednički odrede svoje tačne morske granice, objašnjava Greekreporter.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...