ITALIJANSKA VLADA ODOBRILA PAKET POMOĆI OD 55 MILIJARDI EVRA Pregovori trajali više nedelja

EUVesti

14.5.2020 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ITALIJANSKA VLADA ODOBRILA PAKET POMOĆI OD 55 MILIJARDI EVRA Pregovori trajali više nedelja ITALIJANSKA VLADA ODOBRILA PAKET POMOĆI OD 55 MILIJARDI EVRA Pregovori trajali više nedelja
Italijanska vlada odobrila je nakon višenedeljnih pregovora mere vredne 55 milijardi evra za podsticaj ekonomije suočene s teškim posledicama blokade usled virusa Covid-19. Premijer... ITALIJANSKA VLADA ODOBRILA PAKET POMOĆI OD 55 MILIJARDI EVRA Pregovori trajali više nedelja

Italijanska vlada odobrila je nakon višenedeljnih pregovora mere vredne 55 milijardi evra za podsticaj ekonomije suočene s teškim posledicama blokade usled virusa Covid-19.

Premijer Italije Đuzepe Konte je to saopštio na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrima o novim merama, nakon tenzija u vladajućoj koaliciji koja je dovela do odlaganja donošenja dekreta koji je najpre nazvan „aprilskim“.

Paket pomoći uključujuje hitne mere prihoda, sredstva za kompanije i smanjenje poreza, kao i bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća.

Konte je saopštio da je 26 milijardi evra u okviru odobrenih mera namenjeno zaposlenima, honorarcima i nezaposlenima, između 15 i 16 milijardi za kompanije, a 3,25 milijardi evra za zdravstvo.

Paket pomoći uključuje sredstva za turizam, kulturu i poljoprivredu, sektore koji su posebno teško pogođeni krizom.

Evropska komisija je navela da Italija treba da se pripremi za ozbiljan ekonomski pad jer će bruto domaći proizvod pasti za skoro 10 posto.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela drastične mere karantina na celoj teritoriji, a od 4. maja postepeno izlazi iz blokade pokretanjem poslovnih aktivnosti.

Virus Covid-19 koji je izazvao dvomesečnu blokadu Italije odneo je život više od 31.000 ljudi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...