ITALIJANSKI TURIZAM NA IZDISAJU Pet vodećih gradova zbog pandemije ostaje bez 34 miliona turista, Vencija i Rim na najvećem udaru

BiznisEUTurizamVesti

3.8.2020 12:53 Autor: Marija Jovanović 1

ITALIJANSKI TURIZAM NA IZDISAJU Pet vodećih gradova zbog pandemije ostaje bez 34 miliona turista, Vencija i Rim na najvećem udaru ITALIJANSKI TURIZAM NA IZDISAJU Pet vodećih gradova zbog pandemije ostaje bez 34 miliona turista, Vencija i Rim na najvećem udaru
Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano, koji zajedno čine više od trećine italijanskog turizma, ove godine zbog pandemije ostaće bez skoro 34 miliona turista... ITALIJANSKI TURIZAM NA IZDISAJU Pet vodećih gradova zbog pandemije ostaje bez 34 miliona turista, Vencija i Rim na najvećem udaru

Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano, koji zajedno čine više od trećine italijanskog turizma, ove godine zbog pandemije ostaće bez skoro 34 miliona turista iz inostranstva.

Procenjuje se da će to uzrokovati gubitak od sedam milijardi evra, od čega se 4,9 milijardi odnosi na smeštajni, ugostiteljski i poslovno-uslužni sektor, navodi udruženje Confesercenti.

U Veneciji, koja je simbol italijanskog turizma i jedna od najtraženijih destinacija u svetu, očekuje se gubitak od 13,2 miliona posetilaca, odnosno tri milijarde evra turističkih troškova.

Foto: PIxabay.com

Kada je reč o glavnom gradu Italije, Rim će, kako se procenjuje, ove godine ostati bez 10 miliona stranih turista i 2,3 milijarde evra.

Na trećem mestu nalazi se Firenca, koja će ove godine ostati bez pet miliona posetilaca iz inostranstva i 1,2 milijarde evra potrošnje.

Zatim sledi Milano, koji će, kako se navodi, izgubiti četiri miliona turista, što sa njihovom potrošnjom u ovom italijanskom gradu iznosi oko 900 miliona evra.

Foto: Pixabay.com

Sa padom broja posetilaca za više od 800.000 suočiće se i Torino, koji će zabeležiti manjak od 186 miliona evra turističkih troškova.

Gradovi kulture i umetnosti u Italiji, koji u velikoj meri zavise od međunarodnog turizma, uglavnom su bez posetilaca zbog pandemije i restriktivnih mera. Pad stranih turista nisu nadoknadili domaći, jer Italijani za odmor radije biraju primorska mesta, sela i planine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...