za objekat i opremu biće uloženo oko 22 miliona evra

Izgradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku počinje na proleće

SrbijaVesti

20.1.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Izgradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku počinje na proleće Izgradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku počinje na proleće
Na proleće će početi igradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku na lokaciji nekadašnje fabrike Cer, najavio je gradonačelnik Milun Todorović. Prema njegovim rečima,... Izgradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku počinje na proleće

Na proleće će početi igradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku na lokaciji nekadašnje fabrike Cer, najavio je gradonačelnik Milun Todorović.

Prema njegovim rečima, novi blok prostiraće se na 12.000 kvadratnih metara, a useljenje novih korisnika očekuje se za godinu i po dana, piše eKapija.

„Pre osam godina krenuli smo veoma skromno u prostoru Komunalca u Ulici Nikole Tesle, a onda kada je biblioteka dobila svoju zgradu, stari prostor pretvoren je u startap centar. Potom smo otišli i korak dalje i ušli u rekonstrukciju prostora u nekadašnjoj fabrici Cer od oko 6.000 kvadrata, što je državu koštalo oko 4,5 miliona evra. Naš NTP je jedan od četiri u Srbiji pored Beograda, Novog Sada i Niša koji je ušao u program za izgradnju novog objekta. Obezbedili smo zemljište pored već postojećeg NTP-a, uradili projektno-tehničku dokumentaciju, a sada će biti investirano 22 miliona evra u objekat i opremu koja je veoma skupa. Mi spadamo u regionalni NTP i imamo oko 50 stanara, a očekujemo da će povećanje kapaciteta omugućiti mladima da ostanu ovde i da se bave inovacijama“, istakao je Todorović, a prenosi portal Morava info.

Potpisivanje ugovora sa izvođačima za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, očekuje se u februaru, rekli su za eKapiju iz Ministarstva za javna ulaganja.

Kako su naveli, ponude su otvorene, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je i raspisala tender trenutno daje komentare na izveštaj.

Tender za izgradnju i proširenje naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Kruševcu i Nišu, raspisan je u septembru, a rok za prijavu bio je 16. novembar prošle godine.

Vlada Srbije potpisala je sa EBRD u junu 2023. ugovor za unapređenje naučne infrastrukture, izgradnju novih naučno-tehnoloških parkova i dodatnih zgrada u postojećim NTP u zemlji vredan 80 mil Eevra. Ugovorom je obezbeđeno 80 mil evra, od čega je 70 mil evra namenjeno za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova (NTP), dok je deset miliona opredeljeno za BIO 4 kampus u Beogradu

  • HANA

    21.1.2024 #1 Author

    Pohvalno, svaka čast

    Odgovori

  • MAJA

    21.1.2024 #2 Author

    To je za svaku pohvalu

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.1.2024 #3 Author

    Sjajna vest,u ovakve stvari treba ulagati…

    Odgovori

  • NATI

    21.1.2024 #4 Author

    Za pohvalu

    Odgovori

  • CALE

    29.1.2024 #5 Author

    sjajna vest za ovaj grad,treba ulagati u oavkve stvari

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...