savez samostalnih sindikata novog sada kritikovao najavljeno proširenje Zakona o sezonskim poslovima

Izmene zakona nedvosmisleno mogu uskratiti prava radnika

SrbijaVesti

5.10.2021 17:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izmene zakona nedvosmisleno mogu uskratiti prava radnika Izmene zakona nedvosmisleno mogu uskratiti prava radnika
Savez samostalnih sindikata Novog Sada u utorak je kritikovao najavljeno proširenje Zakona o sezonskim poslovima tvrdeći da će njegove izmene, kako je saopštio povodom... Izmene zakona nedvosmisleno mogu uskratiti prava radnika

Savez samostalnih sindikata Novog Sada u utorak je kritikovao najavljeno proširenje Zakona o sezonskim poslovima tvrdeći da će njegove izmene, kako je saopštio povodom obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada, 7. oktobra, nedvosmisleno uskratiti prava radnika.

U toj sindikalnoj organizaciji kažu da je Srbija od zemlje sa jeftinom radnom snagom, nakon poziva da ne treba radnici da imaju neradne dane u toku nedelje, došla do toga da se priprema i proširenje pomenutog zakona.

SSS Novog Sada uoči obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada ukazuje na probleme nejednakosti i nedostojanstvenog rada i upozoravaju na migracije radne snage, ukoliko se prava radnika ne podignu u Srbiji na zadovoljavajući nivo, prenosi Tanjug.

U saopštenju se navodi da Zakonom o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima iz 2019. godine, kako se sada zove zakon sezonskim poslovima, radnici gube pravo na odmor tokom radnog dana i nedelje, godišnji odmor, plaćeno bolovanje i odsustvo, kao i pravo na sindikalni organizovanje, ali i da se stepen zaštite od otkaza smanjuje u odnosu na radnike u radnom odnosu.

Iz Saveza samostalnih sindikata NS navode i da sezonski radnici nemaju zagarantovanu minimalnu zaradu, već minimalac od 175 dinara na sat, da mogu da rade i do 12 sati bez plaćanja naknade za prekovremeni rad i da im nije plaćen prevoz za dolazak i odlazak sa posla.

Dodaju da dostavljači hrane, čistačice, građevinci, bejbisiterke, novinari, umetnici i radnici „online“ najčešće rade, kako tvrde, na granici zakona i nemaju godišnji odmor, nemaju zdravstveno osiguranje, zaštitu na radu, radno vreme i slično.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...